Svepkvistning

3 inlägg 2321 visningar 1 följer aktivt Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Svepkvistning

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#202791 I http://www.carlsonerna.se.fpweb1.shared ... HusMAN.pdf framförs en metod för kvistning som kallas svepkvistning. Någon som praktiserar denna?
Känns naturligare i moment 2, att vända på sågen och kvista med skjutande kedja. Slipper man spånsprutet. Eller är det en säkerhetsrisk?   TS
Arborist
Användarvisningsbild

Re: Svepkvistning

towes  
#202798 Svepkvistningen görs nog som den beskrivs för att man jobbar över en lite längre sträcka (som jag tolkar det). Kanske därför dragande istf skjutande i moment 2.

Om du tittar i det tidigare avsnittet om hävarmsprincipen så ser du att de använder skjutande i 2:an, så någon säkerhetsrisk tror jag inte du har heller i svepmetoden. Möjligen att man har bättre skydd av kastskyddet med dragande vid en lång rörelse.

Beskrivning av hävarmsprincipen finns f.ö. även hos säker skog http://www.sakerskog.se/default.asp?pageid=7264 . Dessutom som film hos skogforsk: http://www.skogforsk.se/sv/KunskapDirek ... ng--1-min/
Svepmetoden har jag dessvärre inte hittat på film.

Jag praktiserar båda, beroende på situation. Kan inte säga att jag funderar på skjutande eller dragande i moment två, det blir som det blir. Men i övrigt stämmer momenten.

Och något spånssprut stör mig inte, man är ändå inte så fager när man står på tröskeln hemma till kvällen. :smile:

Avatar Fallback

Re: Svepkvistning

axwell  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#202820 Kommentaren om att det fungerar bäst med lätta motorsågar(Stihl 192C) stämmer bra mot hur jag gör ibland.
Samma sak betr. klena grenar, en liten såg hinner inte kapa av en tung hängande gren underifrån utan att bli fastklämd. Inte ens den ettriga Tanka klarar det.

På röjn/gallringsträd kan det passa.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).