Sida 3 av 6

Re: Hur ska man fila kedjan i fruset virke?

Postat: tor 12 dec 2013, 01:02
av SawTroll
Mange skrev: .....

Kompensera skärpa med låg ryttare är bra för sågservicens ekonomi kanske, men jag har inte hjärta o råda till det.

....


:lol: Det går jo helt enkelt ikke - det kan vi i hvert fall være enige om!

Rytterenes høyde på nye kjeder varierer faktisk en hel del, selv på samme kjedemodell - fra for høye til at du kan file tannen 3-4 ganger før rytteren trenger å files.

Re: Hur ska man fila kedjan i fruset virke?

Postat: sön 15 dec 2013, 10:40
av huggar*n
vid fruset virke så får du en lugnare kedja om du ändrar skärvinkeln från tex 30 till 25 grader samt att skärpan håller bättre!

Re: Hur ska man fila kedjan i fruset virke?

Postat: sön 15 dec 2013, 10:56
av axwell
huggar*n skrev:vid fruset virke så får du en lugnare kedja om du ändrar skärvinkeln från tex 30 till 25 grader samt att skärpan håller bättre!


Att det blir en lugnare gång rakare in i snittet istf. att ödsla energi åt sidorna förstår jag men att skärpan skulle hålla längre, det vill jag veta mer om.

Re: Hur ska man fila kedjan i fruset virke?

Postat: sön 15 dec 2013, 11:31
av huggar*n
trubbigare hörn på skärtanden,tar inte stryk lika lätt.iofs marginellt men åt det hållet.slipar tex 27PX 30 istället för 35 som den igentligen ska slipas.märker skillnad på hållbarheten i praktiken,och jag jobbar uteslutande med fällning,och då oftast lite grövre dimensioner!så jag har nog provat det mesta i form av vinklar mm.Nu är det många andra faktorer som spelar in också tex eggvinkel,underställning,tandform,kedjetyp mm.men det är MIN erfarenhet iallafall.

Re: Hur ska man fila kedjan i fruset virke?

Postat: sön 15 dec 2013, 11:34
av JensSkoog
Vad betyder "trubbigare hörn"?

Re: Hur ska man fila kedjan i fruset virke?

Postat: sön 15 dec 2013, 11:49
av can
Det betyr at det er større vinkel, ikkje så spist eks vis det blir mindre spist viss du minsker filningsvinkel fra 30 til 25 grader. Eg vil tru at den viktigste vinkelen for at kjedet skal skjera fort/snabbt er støtvinkel/eggvinkelen desse to vinklane følges jo. Minskes desse to vinklane så skjære jo kjedet fortare men held jo dårigare på skarpheita.

Re: Hur ska man fila kedjan i fruset virke?

Postat: sön 15 dec 2013, 16:36
av SawTroll
huggar*n skrev:vid fruset virke så får du en lugnare kedja om du ändrar skärvinkeln från tex 30 till 25 grader samt att skärpan håller bättre!


Ja, ingen tvil om det!

Re: Hur ska man fila kedjan i fruset virke?

Postat: sön 15 dec 2013, 19:07
av JensSkoog
Fann bara inte ordet "trubbigare" i min ordbok :wink:

Re: Hur ska man fila kedjan i fruset virke?

Postat: sön 15 dec 2013, 20:44
av totte
JensSkoog skrev:Fann bara inte ordet "trubbigare" i min ordbok :wink:


Exakt betydelse: "Mindre spetsig".

Re: Hur ska man fila kedjan i fruset virke?

Postat: sön 15 dec 2013, 22:00
av can
spetsig er vel spiss på norsk har eg har resonert meg til

Re: Hur ska man fila kedjan i fruset virke?

Postat: sön 15 dec 2013, 23:25
av totte
can skrev:spetsig er vel spiss på norsk har eg har resonert meg til


Ja, noga räknat "med spiss".

Re: Hur ska man fila kedjan i fruset virke?

Postat: mån 16 dec 2013, 16:42
av can
Kan godt hende at det stemmer det der, ta litt mindre enn 30 grader kanskje ned imot 25 det ein taper i hastighet vinn ein i haldbarhet. Eg skal iverfall prøva.

Re: Hur ska man fila kedjan i fruset virke?

Postat: mån 16 dec 2013, 18:37
av anersimyra
can skrev:Kan godt hende at det stemmer det der, ta litt mindre enn 30 grader kanskje ned imot 25 det ein taper i hastighet vinn ein i haldbarhet. Eg skal iverfall prøva.
Det minns jag från skogsskolan, att ändra från t.e.x 35 till 30 i fruset eller hårt virke. :geek:

Re: Hur ska man fila kedjan i fruset virke?

Postat: fre 20 dec 2013, 22:00
av SawTroll
can skrev:spetsig er vel spiss på norsk har eg har resonert meg til


totte skrev:
Ja, noga räknat "med spiss".


Spiss, spisset, med spiss. :wink:

Re: Hur ska man fila kedjan i fruset virke?

Postat: fre 20 dec 2013, 22:04
av SawTroll
can skrev:Kan godt hende at det stemmer det der, ta litt mindre enn 30 grader kanskje ned imot 25 det ein taper i hastighet vinn ein i haldbarhet. Eg skal iverfall prøva.


Gi og ta, som vanlig - og som vanlig er det best a prøve selv! :smile: