SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Motorsåg och handhållet

Husqvarna 540XP MKIII - första testet (video)

52 inlägg 15171 visningar 12 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Husqvarna 540XP MKIII - första testet (video)  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#813115 Husqvarnas nya proffssåg 540XP MKIII lanserades som modell för ett drygt år sedan så väntan har varit lång efter att få prova denna såg. Stihl har med sin 201:a i stort sett varit helt ensamma på proffsmarknaden i kategorin “lättare gallringssåg”. Men nu finns en utmanare från Husqvarna i 40-kubikssågen Husqvarna 540XP MK III. Den här veckan fick vi äntligen ut ett första exemplar att testa, så vi drog till Fredriks “testskog” utanför Säffle och tog med en lätt begagnad Stihl MS 201 C-M att jämföra med. Resultatet kan du se i videon här nedan och i den här tråden.

1695917386_husqvarna-540xp-stihl-ms201.jpg


Husqvarna 540XP MKIII och Stihl MS201 C-M - lika som bär?
Vid en första granskning och jämförelse är det slående hur lika de båda sågarna är till det yttre. Båda har liggande cylinder med avgasutblås till höger strax framför det bakre handtaget. Det ger en låg och smäcker design och en mycket välbalanserad såg. Handtagen och dess upphängningar är snarlika.

1695917349_husqvarna-540xp-avgasutblås.jpg


Skärutrustning
Båda sågarna levereras med 1,3 mm kedja i ⅜ och med ett fjortontumsvärd. Just 14-tumssvärdet känns lite ovanligt för Husqvarnas del som ju mest har använt 13 och 15-tumssvärd tidigare på sina mindre sågar. Husqvarna 540XP MKIII levereras med X-cutkedjan S93G och på Stihl MS201 C-M sitter en PiccoSuper-kedja (PS).

En sak som Husqvarna har ändrat från sin större såg 550 XP är att man i den nya 540XP använder mer av svärdet som effektiv svärdslängd. Svärdsfästet sitter längre ut mot barkstödet på 540XP om man t ex jämför med Husqvarnas 550XP. Det här gör att både 540XP och Stihls 201:a får exakt samma effektiva svärdslängd.

300 gram skillnad i vikt
Tittar man på en teknisk specifikation så är Husqvarnan något starkare och något tyngre än Stihls MS201 C-M. Cylindervolymen är 39,1 cm3 jämfört med 35,2 cm3 för 201:an. Husqvarnan väger enligt Husqvarnas spec, tom och naken utan skärutrustning, 4,1 kg. Stihlen väger 4,0 kg. Vi fyllde tankarna på båda sågarna och vägde in dem RFS (RedoFörSkogen). Då vägde 540XP:n in på 5,35 kg och 201:an vägde in på 5,05 kg. En skillnad på 3 hekto till 201:ans fördel. Av dessa tre hekton utgör ca 0,7 hg Husqvarnans något större tankvolymer för bensin och olja.

1695917349_husqvarna-540xp-vikt.jpg


Automatisk förgasarjustering
Båda sågarna har snarlika start/stopreglage med skillnad att man för Husqvarnas uppåt och Stihls nedåt innan start. Husqvarna 540XP har primerblåsa vilket Stihl 201 saknar. Men båda startar lika enkelt. Typ två ryck vid kallstart och ett ryck för att starta sågen varm. Husqvarna 540XP MKIII är utrustad med den automatiska förgasarjusteringen AutoTune 3.0. 201:an har Stihls motsvarande system som heter M-tronic. Erfarenheten från Stihl-sågen och från Husqvarnas större sågar är att det är välfungerande system som håller sågarnas prestanda på topp utan att behöva justera mer än att hålla luftfiltren hyfsat rena.

1695917348_husqvarna-540xp-öppnad.jpg


Första testet
Vi turades om att köra Husqvarna 540XP och Stihl MS201. I ganska lätt huggning i ett yngre blandbestånd med mestadels björk. Vi högg ur klenare björk och ställde isär lite grupper. Medeldiameter i brh låg uppskattningsvis runt 12 cm med kapsnitt i rotskären mellan 10-18 cm. Två bitar per träd, lätt kvistning och några få kap. Enkelt jobb för en motorsåg men tungt brosslingsjobb för “otränade gubbar”.

Husqvarna 540XP MKIII matchar Stihls gallringsklassiker
Efter några tankar summerade vi de första intrycken av Husqvarnasågen. Vi var båda av uppfattningen att det kändes som en väldigt bra såg och att 540:n och 201:an är helt jämförbara sågar. Husqvarna 540XP MKIII är definitivt ett alternativ till Stihl MS 201 för den som hellre vill ha en Husqvarna i den här storleksklassen. Båda sågarna beter sig likadant och de presterar på samma nivå. Husqvarnan är något starkare på pappret (0,1 kW) men det är inget man märker av i praktiken. Det skulle kanske märkas om vi ställer oss och klockar trisskapning (vilket vi kommer att göra när sågen gått några fler tankar) men i det praktiska huggningsarbetet märks ingen skillnad. Vi kände heller inte av de extra trehundra grammen i sågvikt på Husqvarnas såg. Det kanske vi skulle göra om vi högg heldag i barrgallring med mycket kvistning men i den här björkhuggningen gjorde sågvikten definitivt ingen skillnad. Energiåtgången som går åt för att brossla tung björk är hästlängder större än att bära 300 gram motorsåg extra.

Husqvarnasågen har ett mycket tydligt och bra riktmedel för fällriktning. Ett rejält svart streck som löper från sågens vänstersida upp över toppen på sågkroppen. Här finns en skillnad mot Stihl-sågen som bara har fällstrecket på vänstersidan och inget på toppen.

Service och underhåll
Vi lättade lite på kåporna och även här ser sågarna ganska likartade ut. Kåpan för att göra rent luftfiltret kan lätt tas bort med handkraft utan verktyg. Luftfiltret på Husqvarnan var lite knixigt att få tillbaka då det var trångt med kablar och slangar runtomkring och att det har en anslutning till en nippel av något slag. På Stihlsågen finns en plastplatta under luftfiltret så man ser inte direkt vad som finns bakom. På Husqvarnan var det väldigt mycket elkablar inklusive ett uttag för någon form av anslutning. Husqvarnan har även en liten plastkåpa bredvid starthandtaget och bakom den finns ytterligare en anslutningsmöjlighet. Exakt vad dessa anslutningar ska användas till framgår inte men troligtvis är det för att koppla upp Husqvarna Connect som hittills enbart finns för batterisågar och några gräsklipparmodeller. Husqvarna skriver så här på sin sajt om 540XP MKIII:

“Håll din såg och dig själv uppdaterad med Husqvarnas digitala tjänster. Anslut bara den integrerade anslutningsenheten (tillval) under locket. Då är du redo att ansluta och diagnostisera motorn.”

Kedjekåpan sitter med en mutter på båda sågarna och båda har “borttappningssäkra” muttrar som sitter kvar på kåpan. På Stihlsågen kommer man åt tändstiftet genom att ta bort kopplingskåpan. På Husqvarnan kommer man åt det genom att ta bort först luftfilterkåpa, luftfilter + ytterligare en plastlock. Båda sågarna har utanpåliggande koppling.

1695917344_hva-540xp-specifikation.jpg


Här finns en video från vårt första test av Husqvarna 540XP MKIII:



Och här hittar ni vår första tråd om från i fjol höst när nyheten om nya Husqvarna 540XP släpptes: Husqvarna 540 XP Mark III utmanar Stihl MS 201

Användarbeteende
Det är som sagt väldigt liten skillnad mellan Husqvarnas nya 540XP MKIII och Stihls 201:a så därav finns ingen anledning till skillnad i användarbeteende. Däremot diskuterade vi, när vi sågade och filmade, att sågarna ofta står på backen och puttrar medan man själv gör något annat. T ex brosslar eller drar ris. Det här är inget vi någonsin reflekterat över tidigare men i och med att vi testat och kört en del batterisåg så blir just det här “tomgångsputtrandet” en påtaglig skillnad mellan just bensin och batteri. Fast teoretiskt sett skulle man ju kunna stänga av bensinsågen medan man brosslar eller gör annat? Det räcker med att peta till start/stopp reglaget det allra minsta. Ingen av sågarna är heller svårstartade så det räcker med ett enkelt ryck så är den i gång igen utan att man ens har behövt ändra startknappen. Det här tror jag att vi ska testa vid kommande sågtester? Frågan är väl om det gör någon påtaglig skillnad för bränsleförbrukningen? Men ljudmiljön kan ju om inte annat bli trevligare.

Fortsättning följer
Det här var som sagt en första enkel test av den nya Husqvarna 540XP MKIII-sågen. Vi ska fortsätta att köra sågen och ta reda på mer hur den fungerar under lite längre arbetsdagar och i lite mer utmanande gallringshuggning än den björkhuggning vi jobbade i nu. Är den bränslesnål? Kan man känna av en effektskillnad mellan 540:n och 201:an om skogen blir lite grövre? Håller den sig ren på ett bra sätt eller skitar den igen lätt? Var fastnar skiten och hur är den att underhålla? Håll utkik på Skogsforum, det kommer mera!



   TS
Husqvarna motorsågar
Avatar Fallback

Re: Husqvarna 540XP MKIII - första testet (video)

jannee  
#813122 Bägge två lär väl elda upp plasten vid utblåset, i alla fall gör Stihlen detta.
Låter man sågen stå och gå på tomgång när man brosslar ihop virket är det betydligt lättare att hitta sågen, framförallt när det börjar skymma - egen erfarenhet.
Går det att nyttja en SP33G på 540 ?

Avatar Fallback

Re: Husqvarna 540XP MKIII - första testet (video)

can  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#813123 Min kollega kjøpte ei sånn Husqvarna her om dagen, lik den de har testa. Eg har ikkje prøvd ho. Hans eksemplar var med .325 mini kjededeling. Trur han er fornøgd utenom kjedestramminga den sa dei som selde saga og, Eik senteret at var dårleg rett og slett.

Användarvisningsbild

Re: Husqvarna 540XP MKIII - första testet (video)

anersimyra  
#813187 Husqvarnan låter ”argare” än stihlen och skulle nog galant klara en sp33 g kedja..🙂

Avatar Fallback

Re: Husqvarna 540XP MKIII - första testet (video)

339  
#813423 Bra test och info! 👍 Jag tror denna nya husqvarna kommer att bli populär. Helt rätt av dem att ge motorn lite fler cc än motorn på 201:an.

Användarvisningsbild

Re: Husqvarna 540XP MKIII - första testet (video)

mrxxxsweden  
#813543 Har en ms200 och en mk3. Kapade nyss ikväll upp en fälld grövre björk åt grannen. Jämförde naturligtvis båda sågarna.
Qvarnan låter argare, men varvar mindre, och kapade faktiskt märkbart långsammare. Man märker faktiskt av vikten till Qvarnans nackdel oxo.
Nu var faktiskt kedjan använd till ett träd innan på Qvarnan så kanske skillnaden låg där.
Qvarnan svarade dock bättre på gasen och gick bättre direkt från kall.
Nu är båda nyfilade, får testa/jämföra mer sedan vid tillfälle

Användarvisningsbild

Re: Husqvarna 540XP MKIII - första testet (video)

HannuRöj  
#813559 Om jag nu har rätta siffra, kedjehastighet på 201 är 23,6 m/s.
20 m/s, på 540n.

6 tandad som enda alternativ på Stihlen, sammankopplat med kopplingsdrumman.
Vilken typ av drev sitter på nya Kvarnan? 🤔

Avatar Fallback

Re: Husqvarna 540XP MKIII - första testet (video)

Röjkvist  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#813564
mrxxxsweden skrev:Har en ms200 och en mk3. Kapade nyss ikväll upp en fälld grövre björk åt grannen. Jämförde naturligtvis båda sågarna.
Qvarnan låter argare, men varvar mindre, och kapade faktiskt märkbart långsammare. Man märker faktiskt av vikten till Qvarnans nackdel oxo.
Nu var faktiskt kedjan använd till ett träd innan på Qvarnan så kanske skillnaden låg där.
Qvarnan svarade dock bättre på gasen och gick bättre direkt från kall.
Nu är båda nyfilade, får testa/jämföra mer sedan vid tillfälle

Skillnad mellan inkörd såg och ny?

Avatar Fallback

Re: Husqvarna 540XP MKIII - första testet (video)

adahlm  
#813570 Echo CS-362WES kunde ha varit bra att ha med i det här sammanhanget, man får 2st echon för priset av nya husqvarnan,

Användarvisningsbild

Re: Husqvarna 540XP MKIII - första testet (video)

Torbjörn Johnsen  
#813604 Vi har testat den för något år sedan men den matchar inte varken 201:an eller 540:n. Den hade bl a ohälsosamt höga vibrationer. Test o video finns här:
Echo CS 362 WES – utmanare till Stihl MS201?

   TS
Avatar Fallback

Re: Husqvarna 540XP MKIII - första testet (video)

Hema  
#813897
jannee skrev:Bägge två lär väl elda upp plasten vid utblåset, i alla fall gör Stihlen detta.
Låter man sågen stå och gå på tomgång när man brosslar ihop virket är det betydligt lättare att hitta sågen, framförallt när det börjar skymma - egen erfarenhet.
Går det att nyttja en SP33G på 540 ?

Ett 13" med 33-kedjan, hade varit så mycket enklare och mer intressant vid en jämförelse.

Användarvisningsbild

Re: Husqvarna 540XP MKIII - första testet (video)

mrxxxsweden  
#813996
Röjkvist skrev:
mrxxxsweden skrev:Har en ms200 och en mk3. Kapade nyss ikväll upp en fälld grövre björk åt grannen. Jämförde naturligtvis båda sågarna.
Qvarnan låter argare, men varvar mindre, och kapade faktiskt märkbart långsammare. Man märker faktiskt av vikten till Qvarnans nackdel oxo.
Nu var faktiskt kedjan använd till ett träd innan på Qvarnan så kanske skillnaden låg där.
Qvarnan svarade dock bättre på gasen och gick bättre direkt från kall.
Nu är båda nyfilade, får testa/jämföra mer sedan vid tillfälle

Skillnad mellan inkörd såg och ny?


Huggit en del al idag, nu mer lik prestanda mellan sågarna, båda nyfilade. Tror den något smalare kedjan på 200an gör en del skillnad. Använde mest 540in då man får in brytjärnet direkt i skåran.

Användarvisningsbild

Re: Husqvarna 540XP MKIII - första testet (video)

anersimyra  
#814013 Jag var in hos en ÅF och ”kände och klämde” på den nya 540 som designmässigt påminde om sin batteridito. Precis likt tex stihl 241 så är sågen utrustad med fast stjärndrev. Om det finns möjlighet att byta till 0,325 med ringdrev hade ÅF:en ingen kunskap om..🤔

Avatar Fallback

Re: Husqvarna 540XP MKIII - första testet (video)

Hema  
#814092 Jag kan förstå att många är glada att Husqvarna har kommit med en konkurrent till Stihls 201. Men jag tycker det är konstigt, att man inte verkar ha försökt skapa en bättre produkt. Större tank är dock trevligt. Men varför inte bara skala ned en 550 (med värme, lätt att byta drev och tri-brake)?

Avatar Fallback

Re: Husqvarna 540XP MKIII - första testet (video)

339  
#814118
Hema skrev:Jag kan förstå att många är glada att Husqvarna har kommit med en konkurrent till Stihls 201. Men jag tycker det är konstigt, att man inte verkar ha försökt skapa en bättre produkt. Större tank är dock trevligt. Men varför inte bara skala ned en 550 (med värme, lätt att byta drev och tri-brake)?


Stihl 201 är populär och omtyckt av många. Jag har en själv. Liggande cylinder gör den smidig och bekväm att jobba med. Jag tycker Husqvarna gör helt rätt som kopierar och gör en likvärdig såg. Ser ingen poäng i en typ nedskalad 550? Däremot en normal 550 som komplement till en lättare gallringsåg.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).