Motorsåg och handhållet

Partner R523 renovering

45 inlägg 8821 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Partner R523 renovering

jlhp  
#748530 Gillar verkligen min Partner R22 och fick tag i en R523 som reservdelssåg. Såg ju rätt skaplig ut utanpå på bilderna, men alldeles full med skit under kåporna. Kylflänsarna var också fulla med skit, gissar att det var därför den skar en gång i tiden. Nu ser den ut så här, en låda med delar. Men, cylindern gick väldigt fint att putsa upp, är i princip som ny så nu är jag ju helt plötsligt "bara" en kolv och två kolvringar och lite annat småkrafs ifrån att ha en rätt skaplig 65cc såg. Det hade faktiskt varit riktigt kul om jag kunde lyckas göra såg av den igen, och dessutom behöver jag en såg i den här storleken. Finns det någon vänlig själ som kan hjälpa mig att på något sätt få tag i en fräsch kolv och kolvringar? Originalkolven heter Mahle 48L37. Finns det andra sågar som använt samma kolv hade det ju breddat sökområdet. All hjälp mottages tacksamt!

Om jag kommer framåt och om någon är intresserad kan jag göra lite inlägg och posta lite bilder vartefter renoveringen fortskrider.   TS
Husqvarna motorsågar
Användarvisningsbild

Re: Partner R523 renovering

Rotvältaren  
#748533
jlhp skrev:Om jag kommer framåt och om någon är intresserad kan jag göra lite inlägg och posta lite bilder vartefter renoveringen fortskrider.


Bara så du vet, om du inte gör det så blir du rullad i tjära och fjädrar...

Gamla motorsågar kan man inte få för mycket av, följer med spänning hur det fortskrider!

Användarvisningsbild

Re: Partner R523 renovering

Mange  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#748536 Den kolven ser väl inte rent överjävlig ut...
Jag hade nog provat putsa lite o dit med nya kolvringar.
La till den i serienummerlistan o länkade hit.
Senast redigerad av Mange mån 21 feb 2022, 14:55, redigerad totalt 1 gång.

Användarvisningsbild

Re: Partner R523 renovering

johan eriksson  
#748543 523 går riktigt bra om allt är som det ska, är svårslaget. 👍

Användarvisningsbild

Re: Partner R523 renovering

jlhp  
#749467 Jag lovar att göra mitt bästa både för att få igång den igen, och att lägga upp bilder vartefter :-)

Som ett litet sidospår hade jag lite testkörning i vedhögen igår med min R22 och min kompis Jonsered 2055 och 2159, R22:an stod sig mycket bra. Om jag får säga det själv så "vann" nog R22:an. Kanske mest beroende på kedjan om jag skall gissa, men motorn är inte så dum heller. Varvar inte så mycket utan last, men kämpar liksom på och drar bra i arbete. Ser verkligen fram emot att få prova 65cc...

Hmm, du kan ha rätt om kolven Mange, verkar inte vara så djupa repor, ska prova att putsa på den och se hur det blir. Är nybörjare på det här så tar gärna emot tips på hur man putsar upp en repig kolv.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Partner R523 renovering

totte  
#749468 I en vedhög vinner en 70-tals Partner över det mesta i samma cc-klass. Byggda för att leverera kraft och vridmoment.

Användarvisningsbild

Re: Partner R523 renovering

jlhp  
#768599 För att slippa bli rullad i tjära och fjäder så kommer här en uppdatering ;-)
Det tar sin tid ibland. Först tog det över ett halvår att få hem den tilltänkta donatorsågen (R22), sen tog det en stund att få tummen ur och beställa kolvringar och slutligen skulle rätt dag med bra garageväder infinna sig. Idag hände det sig dock att det blev en fortsättning. Lägger till lite bilder från dagen.

Kan inte hjälpa att jag blir lite ledsen när jag ser hur man misshandlat en så i grunden fin såg. Om man ändå bara nöjt sig med att inte sköta den och köra tills det skär, men dessutom misshandla den vidare med avbrutna fläktvingar bortplockade delar och allmänt förstörd...

Gjorde som Mange föreslog och putsade bort de värsta reporna på kolven, och så på med nya kolvringar som verkar kunna röra sig fritt i spåren, och så blåsa rent så gott det gick och ihop med det. Dagen slutade med att den faktiskt startade och gick! Jippie!!! Partnerkuber forever! :-)

Men, man får ju aldrig vara riktigt glad, R22:ans svänghjul var inte riktigt lika (mindre fläktvingar), så om någon vänlig själ kan hjälpa mig att få tag i ett riktigt 522/523 svänghjul vore jag mycket tacksam. Jag tänker att det riktiga fläktar mer och kylning får man väl aldrig för mycket av på en motorsåg. Sen vill jag passa på och upprepa mitt önskemål om en fräsch originalkolv (ja jag antar att det är som att be om hönständer men fråga kan man ju alltid...)

   TS
Användarvisningsbild

Re: Partner R523 renovering

jlhp  
#768600 En liten film piggar alltid upp (om jag nu lyckas med det datortekniska...)Nästa steg är att flytta över donatorsågens oljepump (hoppas R22:ans pump passar). Sen skulle jag ju vilja byta vevhustätningarna också, någon som kan hjälpa mig med dimensionerna och så på dem?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Partner R523 renovering

totte  
#768605 Låter bra. Skulle säga att det inte är nåt problem med kolven, lite grunda repor gör ingen skada. Putsa inte bort mer än det värsta, det minskar diametern och kolven rör sig sen oroligare i cylindern. Det är ju hursomhelst kolvringarna som tätar. Tror inte du vinner något alls på att sätta i en ny kolv.

Jag skulle inte oroa mig för fläktvingarna om det inte är så att du tänker hårdköra sågen under värmeböljor. Viktigast är att ställa in rätt, inte för mager blandning så är risken för överhettning i stort sett borta. Men det är klart att det är alltid kul med originalgrejor.

Användarvisningsbild

Re: Partner R523 renovering

jlhp  
#768621 Ok, tack Totte, då känns det bättre med kolven. Det var det vi siktade på, att bara ta bort det värsta för att undvika att minska diametern i onödan. Sen är det ju det att en vacker (men sorglig) dag kan det ju gå så illa att det behövs en annan kolv ändå...

Mmm, jo det hade absolut varit roligare med originalsvänghjul. Jag har två stycken 522:or också som jag tänker får gå i lättare vedkapning så 523:an kommer troligen att få väldigt få gångtimmar. Den kanske inte ens startas varje år, men det kan bli tufft när den väl behövs. Jag har förvisso ambitionen att försöka behandla den med viss sans även då, och absolut att den inte ska gå för magert om jag kan undvika det, men bästa kylning, ja tack ;-) .

Jag tar gärna hand om en reservdels 522/523 om någon har, och betalar givetvis en rimlig slant för den.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Partner R523 renovering

jlhp  
#768625 Jag behöver svärd och kedjor också.

Ett 13" svärd med någon eller några kedjor hade varit fint till den ena 522:an, samt ett par 18" eller 20" svärd med några kedjor till 523:an.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Partner R523 renovering

johan eriksson  
#768676 Satt och funderade lite på vevaxeltätningar och kom att tänka på att Totte bytte på sin R19 för 10år sedan. Sökte lite på ett annat forum då jag hade ett svagt minne av att han mätte dom då jag skulle beställa till en av mina. Måtten är 26x15x7, och jag skulle rekommendera tätningar av Viton med dammtunga.
Sedan är det en liten detalj som ställer till det på kopplingssidan, sitter en distans i något ganska skört material som man måste ha bort först, och den spricker lätt. Inte omöjligt att den fortfarande går att beställa via Husqvarna då samma motor hängde med i kaparna en bit in på 2000talet. Men då får man göra en djupdykning i sprängskisser först.
Lägger en bild på hur det ser ut.

1661698351_70d5d46d-d3b6-4492-863d-909d7a5a8396.jpeg

Användarvisningsbild

Re: Partner R523 renovering

totte  
#768698 Det hade jag glömt totalt, dels måtten, dels att jag skrev det nånstans. Måste varit på chainsawcollectors.

Den där distansen är på min R19 av plåt, vet inte om det är ändrat på senare årgångar. Plåtgrejen får man av med en försiktigt använd avdragare och så värme. Hittade t o m en bild:

1661708825_120302_03.jpg

Användarvisningsbild

Re: Partner R523 renovering

johan eriksson  
#768700 På min 522 var det någon form av gulmetall om jag minns rätt.

Användarvisningsbild

Re: Partner R523 renovering

totte  
#768703 Så besvärligt! Plåtmojen tål lite misshandel och kan bankas rätt igen om den bucklas till.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).