Den här sågen kändes rapp och pigg redan från första start när den kom ur kartongen. Den har varv och respons som passar för kvistningsarbete och är en utmärkt såg i den typ av klengallring som vi jobbade i. Efter att fabriksnya kedjan fått sig en lätt slipning så blev det ännu bättre. När man kapar eller fäller lite grövre känner man att den inte har kraften och vridet som de lite större sågarna men så är det inte mer än en ”trettisexkubikare” heller.
Små muttrar
Kopplingskåpan har två st 10 mm-skruvar vilket kan tyckas lite udda när det mer eller mindre alltid brukar vara ½-tum (13 mm) på de flesta sågar. Muttrarna är också helt lösa när man skruvat loss dem och de kan ramla ner i ris och mossa vilket kan bli en utmaning att hitta. Läge att ha med några extra muttrar!
Kopplingen på den här sågen vätter utåt vilket innebär att drivkransen sitter innanför kopplingstrumman. Det är inget stort problem egentligen utom om man nyper fast svärdet och inte har en extra såg med sig (men extra svärd och kedja). När drivkransen ligger utanför kopplingen går det lätt att ta loss svärd och kedja även om det har nupit fast i ett träd. Med utanpåliggande koppling går det normalt inte att få loss.
Obra vibrationer
En sak som tyvärr drar ner betyget för den här annars trevliga sågen är vibrationsnivån i handtagen. Vibrationer var inget vi reflekterade över alls med någon av de andra sågarna vi testade, inklusive Husqvarnas 550 och Stihls 201:a. Med den här sågen var det dock en påtaglig upplevelse. Generellt har Echos sågar mer handtagsvibrationer (högre värden för m/s2) än motsvarande sågar från Husqvarna och Stihl enligt respektive tillverkares egna tekniska specifikationer. Vi kunde dock inte notera någon kännbar skillnad annat än för just den här sågen. Echo CS362 WES är också den såg som har högst vibrationsvärden av de Echo-sågar vi testat. Enligt Echos egna tekniska spec. 5,9 m/s2 i främre handtaget och 6,3 i det bakre. Motsvarande siffror för MS201 är enligt Stihl 3,3/3,3 (fram/bak). Kör man kortare pass med sågen har det säkert inte så stor berydelse men ska man köra heldagar i skogen är det nog bättre att gå på en annan modell.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis är det en lätt, rapp och trevlig såg för den som hugger klent men som inte kör heldagar i skogen. Priset, som enligt Ariens.se (mars 2021) ligger på 5 490 kr inkl moms för en komplett såg med svärd och kedja (4 392 kr exkl. moms) kan man nog betrakta som prisvärt. I produktsortimentet har Echo en mindre såg av WES-typ: Echo CS 2511 WES. Den är ännu lättare (2,6 kg torrvikt), lite svagare (1,1 Kw) men har lägre vibrationer enligt den tekniska specen. Den sågen anger Echo dessutom som en X-såg (proffssåg) vilket man inte gör med 362 WES. Priset är detsamma för dessa båda sågar.
Den här tråden ingår i en hel serie artiklar där vi testat några Echosågar. Här hittar du fler:
Echo motorsågar på den svenska marknaden (video) (starttråd)
Echo DCS1600 - vi testar batterisågen i gallringsskogen
Echo CS390 ESX – lätt 40-kubikare i 50-kubikskostym
Echo CS501 SX – en japansk 50-kubikare
Här finns en video från testen av Echo CS 362 WES:
Och lite bilder:
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto