SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Motorsåg och handhållet

Cramer – ny motorsågstillverkare i Jönköping

5 inlägg 6820 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Cramer – ny motorsågstillverkare i Jönköping  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#624310 Något som kanske inte är känt för alla är att det nu finns två motorsågstillverkare i Jönköpings kommun. Det ena företaget har funnits i mer än 350 år och är mycket välkänt. Det andra är ganska nyetablerat. Vi pratar om företaget Globe Group med motorsågsmärket Cramer som sedan tre år tillbaka har sin utvecklingsverksamhet för proffssegmentet inom batterisågar strax väster om Jönköping. Så någon egentlig tillverkning är det inte frågan om men väl en viktig, internationell utvecklingsverksamhet.

Stor marknad i USA
Globe Groupe är ett ungt företag som startades 2002 av en kinesisk ägare, bosatt i USA. Företaget har byggt upp en stor tillverkningskapacitet för batteriprodukter i Changzhou i Kina och till en början var man en s k OEM-tillverkare som tillverkade andra företags produkter. Sedan 2009 har man tillverkat produkter under egna varumärken och idag är verksamheten uppdelad i flera dotterbolag. Powerworks för konsumentprodukter som bl a säljs via Bauhaus. Greenworks som tillverkar retail-produkter som i Sverige säljs av bl a Jula. Och Cramer där man nu utvecklar ett proffssegment för park och trädgård under namnet Cramer. Företagets största marknad finns i USA där man säljer batteriprodukter via stora handelskedjor som t ex Lowe’s och även via Amazon.

Utöver ovanstående så tillverkas även produkter för andra varumärken som t ex Stihl. Stihl är även delägare i Globe Groupe sedan 2016 så man kan säga att både Stihl och Husqvarna bedriver utveckling av batterimotorsågar i Jönköping. Globe Groupe har idag mer än 5000 anställda runt om i Världen och de tillverkar totalt ca 1,2 miljoner ”enheter” per månad. I stort sett uteslutande batteriprodukter.

Verksamheten i Jönköping startades för tre år sedan men man är redan 40 personer som jobbar här idag. Härifrån drivs och leds verksamheten med att utveckla och bygga upp ett segment med batteridrivna proffsmotorsågar. Det är kanske ingen slump att den här verksamheten hamnade i Jönköping och det är kanske ingen slump att det finns folk här som tidigare varit anställda i den andra av de småländska tvillingstäderna heller.

Egen tillverkning av både sågar och batterier
Enligt utvecklingschefen Ola Agné ska Jönköpingskontoret vara en spjutspets i den här utvecklingen och man har korta ledtider och nära till fabriken när det gäller att få igenom ändringar och uppdateringar eller nya produkter.
-Vi har en hög ”speed to market” säger Ola och det finns en bakomliggande kapacitet som är både flexibel och kraftfull.

Moderföretaget har en 240 000 kvm stor tillverkningsindustri i Kina där man utvecklar och tillverkar såväl metall- och plastkomponenter som elektronik och även egna batterier. Erfarenheterna av batteriprodukter är omfattande då det i princip är det enda företaget har ägnat sig åt under sin tid på marknaden.

1581426858_2917ef35-5e30-4d13-9f82-4fee541ba655.jpeg


Två Cramersågar i olika storlek
Nu finns två motorsågar som Cramer kallar för proffssågar i deras produktsortiment. Dels den mindre sågen 82CS15 som är på 1,5 kW. Och den större 82CS25 på 2,5 kW. Cramer använder ett batterisystem med 82 volts spänning (till skillnad mot t ex Husqvarna som kör med 36 voltsbatterier). Sågkroppen har delar i magnesium för ökad stadga och man använder svärd och kedjor från Oregon. Enligt Cramer väger den mindre sågen, 3,3 kg, och den större 4,5 kg. Utan batteri, skärutrustning eller olja. Uppgifterna på Cramers sajt stämmer inte enligt Ola utan ska uppdateras.

Fyra olika batterier plus ett pack
Cramers 82-voltssystem har fyra olika batterier som passar till de här sågarna. Det är 82V220 som är på 3 Ah och väger 1,9 kg och den något lättare versionen 82V220G som väger 1,5. Båda med samma Ah men G-mpdellen saknar Bluetothmöjlighet. Dessutom finns ”monsterklumpen” 82V430 som är på 6 Ah och väger 3kg. Eller i den blåtandsfria versionen 82V430G 2,6 kg. Med det större batteriet så får man ut full effekt (2,5 kW) i den större sågen. För den som kan tänka sig att jobba med "navelsträng" finns ett ryggburet batteripack 82V860 på 12 Ah och som väger 5,6 kg exkl sele.

Skogsforum testar
Skogsforum har lånat båda sågarna och testat vilket kommer i en separat tråd så småningom. Vi kan dock redan nu säga att den större sågen med det större batteriet inte är något man tar med sig till skogen. Med en sågvikt över åtta kg körklar väger den alldeles för mycket och får en obekväm bakvikt med ett så tungt batteri. Den mindre sågen kan däremot kanske vara ett skogligt alternativ till Husqvarnas eller Stihls batterisågar? Skogsforum testar och återkommer!

Teknisk specifikation om de båda proffssågarna:

1581427115_cramer-82cs15.png


Cramer 82CS15
Effekt (kW): 1,5
Kedjehastighet: 24 m/sek
Vikt inkl 3 Ah batteri (82V220G): 4,8 kg
Kedja: 3/8-delning, 1,1 mm
Svärd: 12-16 tum

1581427115_cramer-82cs25.png


Cramer 82CS25
Effekt (kW): 2,5
Kedjehastighet: 24 m/sek
Vikt inkl 3 Ah batteri (82V220G): 6,0 kg
Vikt inkl 6 Ah batteri (82V430G): 7,1 kg
Kedja: .325-delning, 1,3 mm
Svärd: 13-18 tum

Utöver motorsågar så tillverkar Cramer trimmers, stångsågar, lövblåsar, eldrivna skottkärror mm. Allt med batteridrift. Läs mer om deras produkter på Cramers sajt.


Senast redigerad av Torbjörn Johnsen tis 11 feb 2020, 19:24, redigerad totalt 2 gånger.

   TS
Husqvarna 500-serie motorsågar
Användarvisningsbild

Re: Cramer – ny motorsågstillverkare i Jönköping

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#624347 Säljer Swedol fortfarande Cramers sortiment?
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Cramer – ny motorsågstillverkare i Jönköping

Torbjörn Johnsen  
#624365 Jag har uppdaterat lite fakta i inledningstråden. Cramer har faktiskt bara varit i Jönköping tre år och sedan fick jag med rätt beteckningar på batterierna. Det finns en lättare version även av det större batteriet. Den lilla sågen har kedja med 3/8-delning och 1,1 mm medan den större kör på .325 och 1,3 mm.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Cramer – ny motorsågstillverkare i Jönköping

Torbjörn Johnsen  
#624367
Niking skrev:Säljer Swedol fortfarande Cramers sortiment?
/Niklas


Ja, så uppfattade jag det.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Cramer – ny motorsågstillverkare i Jönköping

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#624397
Torbjörn Johnsen skrev:
Niking skrev:Säljer Swedol fortfarande Cramers sortiment?
/Niklas


Ja, så uppfattade jag det.

Bra. Det framgick dock inte i trådens första inlägg.
/Niklas

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).