Motorsåg och handhållet

Vad är verkningsgraden i en tvåtakts motorsåg?

6 inlägg 2167 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Vad är verkningsgraden i en tvåtakts motorsåg?

Fredrik Reuter  
#583113 En ganska intressant fråga är hur stor verkningsgraden är på en tvåtaktsmotor som sitter i en motorsåg eller röjsåg. Vi håller på med lite tester just nu på Skogsforum (det kommer släppas inom kort) och i samband med det så kom frågan upp. Svaret från i detta fall Husqvarna var att verkningsgraden gått upp sedan de infört X-TORQ motorn och ligger idag på runt 15%.

Kan det ha varit så "illa" att tvåtaktsmotorer på 70 och 80-talet kunde ligga under 10%?

15% verkningsgrad på en tvåtaktsmotor, är inte det lågt?

Jo, det kan man tycka men enligt expertisen är det alltså inte mer.

Vill man så kan man själv mellan tummen och pekfingret räkna på det.
Om en tank räcker till 30 min sågande och en tank innehåller 1 liter så blir det ganska enkelt.
1 liter bensin brukar man säga innehåller 9,1 kWh, tar man det gånger 15% så blir det 1,365 kWh, dubbla detta eftersom det bara var en halvtimma och man får en effekt på 2,73 kW.

Tvåtaktsmotorn är känd för att låg verkningsgrad.
Fyrtaktsmotorn är bättre och kanske till och med är en bilmotor som går på bensin dubbelt så effektiv som en tvåtaktsmotor i en motorsåg. Dieselmotorn är ännu bättre och kan under gynnsamma förhållanden komma upp emot 50%.

Elmotorn är i en klass för sig och kan ha upp mot 90% verkningsgrad.

Vad är dina tankar om detta?   TS
Husqvarna motorsågar
Användarvisningsbild

Re: Vad är verkningsgraden i en tvåtakts motorsåg?

Mange  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#583124 Det är lite klurigt detta.
Om man ser till enbart tvåtakt eller fyrtakt så är det nog självklart om man avser tvåtakts som en kolvportad spolmotor med förgasare och fyrtakt som ventilstyrd insprutsmotor vanligt i bilar idag.
Men om man har en ventilstyrd direktinsprutad tvåtakt... Då blir det nog lite klurigare.

Att en x-turk/stratified motor är mycket energieffektivare vet jag inte om man kan säga då de ökar i vikt och cc om man ska ha samma effekt/verkan och ändå inte samma prestanda..

Ser man det miljömässigt så behöver man se till miljöaspekterna runt om maskinen med, inte bara soppan den förbrukar under en timme.
Tillverkning, Drift timmar, service, skrotning/återvinning...

Miljöpåverkan av en såg som går två tre gånger så lång tid med lite service kan dra hur mycket bränsle som helst utan att komma upp i samma miljöpåverkan som den andra som går lite drift timmar och har mer service under densamma.

En tvåtakts motor som vi har i sågarna ser ut som den gör för det är få rörliga delar, liten vikt i förhållande till den kraft den producerar. Till detta ska den va billig i tillverkning, inte kosta mycket o köra och ha bra prestanda.

Användarvisningsbild

Re: Vad är verkningsgraden i en tvåtakts motorsåg?

totte  
#583142 Att tvåtaktaren är mycket ineffektiv är ju väl känt, så länge det handlar om konventionella typer, som Mange är inne på. Tvåtaktaren är däremot vikteffektiv och volymeffektiv, dvs det går att få ut hög effekt i förhållande till vikt och cylindervolym. Det sker då till priset av slöseri med bränsle, där mycket åker rakt igenom oförbränt eller delvis förbränt.

Det är ju därför som tvåtaktaren numera nästen enbart används för handhållna redskap, där vikt, storlek på maskin och hanterlighet är en absolut prioritet och den totala förbrukningen, relativt alla annan användning av motorbränslen, är skäligen liten.

Med anledning av att du nämner elmotorn: Rent allmänt så kan man inte göra en jämförelse mellan förbränningsmotor och elmotor utan att räkna med verkningsgraden vid elproduktionen. Den diskussionen är mycket komplex vilket ju framgår bl a här i Sfo i elbilstrådarna.

Användarvisningsbild

Re: Vad är verkningsgraden i en tvåtakts motorsåg?

totte  
#583412 Jag la ut hela debatten om batteri vs bensin i en egen tråd.

Användarvisningsbild

Re: Vad är verkningsgraden i en tvåtakts motorsåg?

Skogshenke  
#686640 Hur blir effektiviteten på en stor vs en liten volym tänker då CC? Tänker just är det en större volym bensin som ska tända så kanske mer åker rakt igenom.

Användarvisningsbild

Re: Vad är verkningsgraden i en tvåtakts motorsåg?

Mange  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#686667 Vid höga varv är det nog så.

Densitet påverkar expansionen på flera sätt.
Bränsle brinner i bestämd hastighet men mer av det brinner längre.
Så det är svårare att få fullständigare förbränning vid 15000varv än 5000varv.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).