Motorsåg och handhållet

Husqvarna 440e?

3 inlägg 2025 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Husqvarna 440e?

Great  
#544332 Är inte jättebevandrad i motorsågsvärlden, men iomed ett övertagande av en liten skogsfastighet, så blir de ju lite av ett måste(kul med grejer oxå).
Har nu en äldre husqvarna 51 som dugit till att kapa några kubik ved om året till.

Mitt sågande kommer ju bli max 15-20 fullvuxna träd om året fälla samt såga ved av.

Såg nu annonser på 440e som var kraftig nedsatt från 5200 till ca 3500kr. Hur står sig den mot vad jag har, samma klass? Eller bör jag satsa på nåt värre? Är det en snikmaskin?   TS
Husqvarna 550 XP Mark II motorsåg
Avatar Fallback

Re: Husqvarna 440e?

jannee  
#544336 En hobbysåg som gott och väl duger till att avverka några träd med + att kubba upp dessa.


Kraftkälla: Bensin Cylindervolym: 40,9 cm³ Effekt: 1,8 kW Tankvolym: 0,37 l Svärdlängd: 33-45 cm Maximal kedjehastighet: 17 m/s Kedjedelning: .325 Kedjetjocklek: 13 mm Antal kedjelänkar: 56 st Kedjetyp: H30 Ljudnivå: 107,4 db Vikt: 4,4 kg (exklusive skärutrustning) Garanti: 1/2 år Inkluderade tillbehör: Svärdskydd , kombinyckel

Husqvarna 440 E-series X-Torq levererar både kraft och högt säkerhetstänk. Den är bra för nybörjare eftersom den är välbalanserad och kommer med dubbla kastskydd. Motorsågen ligger bra i handen och har väldigt lite vibrationer. Den är lätt att rengöra och även lätt att fylla på olja och bensin i. Dock har vi lite svårt för snäppfästena för cylinderkåpan. De tenderar att tappa i kvalitet med tiden och går sönder. Priset för nya sådana är enligt oss överdrivet. På en motorsåg i den här prisklassen förväntar vi oss högsta kvalitet på samtliga delar. Det som även drar ner intrycket av 440 E-series är kallstarterna. Den är lättstartad på så vis att du inte behöver dra mer än 2-3 gånger. Men den är ganska tung att dra igång, det krävs en del kraft i rycket. Sedan tar det en liten stund innan den kommer upp i varv. Detta utgör inget problem på det stora hela taget, men du lämnas med intrycket att den kunde varit mer alert.

Väl igång är 440 E-series en motorsåg med mycket riv i. Kedjan är ganska bred - detta tillsammans med kraften gör att du utan problem effektivt kan fälla såväl små som stora träd. Det tenderar dock att bli lite ryckigt ibland när vi sågar i hårda träslag. I övrigt håller den en jämn och fin gång under sågning. Vi gillar att det går att välja ett kortare svärd när vi ska kvista fällda träd. Det följer dock bara med ett svärd vid köp, vill du kunna variera måste du köpa till fler. Vi gillar också placeringen och utformningen av avstängningsknappen, den känns genomtänkt. Knappen sitter skyddad men ändå lättåtkomlig och synlig med sin röda färg. Det gör att man inte har problem att vid behov nå den med tummen. Samtidigt riskerar man inte att komma åt knappen av misstag om något exempelvis faller emot den. Vår sammantagna upplevelse är att 440 E-series utgör en bra motorsåg för privatpersoner som regelbundet sågar träd av varierande storlek, personer som både söker ett högt säkerhetstänk och en användarvänlig motorsåg.

+Enkelt underhåll, mycket bra skärkapacitet, hög säkerhet, användarvänlig design
– Kassa snäppfästen, något seg i starten

Användarvisningsbild

Re: Husqvarna 440e?

Machman  
#544450 Man läser sällan något om 440e av någon anledning. Har en själv en sådan så här kommer mina personliga åsikter. Den är numera som andrasåg (alternativt fruns såg) efter att jag böt till en yrkessåg. 440:n har fungerat felfritt.

+ Tillräckligt med kraft för sporadisk användning.
+ Lättstartad när man lärt sig. Hade stora problem att få igång den i början, drog och drog innan jag lärde mig att inte dra för hårt. Låter konstigt men drar jag allt jag orkar så startar den inte men drar jag lugnt så startar den på 3-5 drag från kall.
+ Låg vikt och smidig.
+ Hyfsat välfungerande verktygslös kedjespännare.

- Inte möjligt att justera oljemängden. Med 13" svärd så tar den för mycket olja och det sammlas mycket sågspån. Jag antar att detta var en av orsakerna att kedjan frös fast ibland på vintern. Inget problem om man inte har långa dagar och rengör den efter varje gång.
- Vibrerade för mycket för mina händer eftersom jag har problem med frusna fingrar, speciellt på tomgång. Eventuellt inte mer än andra hobbysågar men mycket mera jämfört med en proffssåg.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).