Sida 1 av 1

Olika grensågar.

Postat: lör 17 nov 2018, 16:51
av Sandström87
Ni som använder grensågar för stamkvistning. Vad skiljer en husqvarna grensåg mot en silky tex?
Är det mest priset som skiljer eller blir det mycke finare snitt med de dyrare sorterna?
Och vilka grensågar rekomenderar ni för stamkvistning?

Re: Olika grensågar.

Postat: lör 17 nov 2018, 17:11
av Niking
Är det stångsågar eller beskärningssågar utan stång som avses?

Är det i så fall Husqvarnas bensindrivna, batteridrivna eller manuella stångsågar som ska jämföras med Silkys manuella stångsågar?

Vad är syftet? Beskära trädgårdsträd? Siktröjning runt jakttorn och gränser? Hålla vägar fria från störande grenar? Beskära tallar i syfte att få fram kvistfritt virke?
/Niklas

Re: Olika grensågar.

Postat: lör 17 nov 2018, 17:13
av Sandström87
Stamkvistning av tall för kvistfritt virke och det gäller manuella stångsågar för att vara korrekt. Men även omdömen om enhands grensågar mottages tacksamt.

Re: Olika grensågar.

Postat: lör 17 nov 2018, 18:16
av Niking
Ok, då är jag med.

Generellt får du vad du betalar för, så en bra (och dyr) stångsåg rekommenderas. Silky och ARS brukar vara pålitliga märken.

En s.k. japansåg, som tar när du drar bakåt, rekommenderas. Liten risk att böja klingan om den skulle fastna. Tvivlar på att Husqvarnas manuella stångsåg är en japansåg, till skillnad från t.ex. Silky och ARS.

En stötkniv och en dragkniv är ofta bra att ha på klingan, om grenen skulle bli hängande i trädet. Se till att hålla efter skärpan på både drag och stötkniv.

Klingan vara böjd, så att du alltid sågar på ovansidan av grenen. Då slipper du att grenen nyper fast klingan.

Generellt gäller att ju flera tänder per tum ju finare blir snittet. Å andra sidan avverkar en grovtandad klinga ofta betydligt snabbare.

Sist men inte minst. Skaftets egenskaper är otroligt viktigt för stångsågens prestanda. En lätt, stadig och stabil stång rekommenderas till japansågen. Om skaftet är teleskopiskt, så måste även låsningen vara extremt stabil. Självfallet måste även sågens infästning i stången vara väldigt stabil.

Jag har för egen del prövat tre olika stångsågar, mest för gränsröjning och vägkantsröjning:

* Stihl Turbucut (ARS) är lätt och trevlig, men skaftets låsningsmekanism är inte optimal. Även sågens infästning (snabblås) är inte optimalt stabilt, men å andra sidan är det lätt att koppla loss själva sågdelen och använda den som en handbeskärningssåg.

* Bahco 5,8 m stångsåg med runt skaft. Det runda skaftet är svajig som en annakonda och hela sågen blir därmed mer eller mindre bortkastade pengar. Dessutom borde den heta 5,2 meter, ty längre än så ska inte sågskaftet dras ut. Några gånger lossnade skaftets ovandel och blev retfullt hängandes i en gren, men jag lyckades tillslut få ner den. (Jag misstänker att Husqvarnas manuella stångsåg med runt skaft ligger ganska nära Bahcos dyngsåg i kvalitet, men jag har som sagt inte testat den...)

* Silky Hayauchi med 6,3 meters skaft är den jag kör med numera. Stabil om än lite tung. Dock finns skaft i kortare (och lättare) versioner. Jag har hittils slitit ut ett skaft och två klingor. I början tyckte jag att Silky Hayauchi var väldigt dyr och därför blev ratad, men med facit i hand borde jag ha köpt denna stångsåg från början. Väl värt priset. Möjligtvis skulle jag vilja ha några fler inställbara längder på skaftet, men det kan ju fixas med en borrmaskin.

Silky Sugoi är väl den handsåg som ligger närmast Silky Hayauchi i prestanda. Finns lösa blad att köpa. Mitt förstaval!

Ska det vara en ihopfällbar såg, så kan jag rekommendera Bahcos japanska fällsåg. Det finns även lösa blad att köpa till denna såg.
/Niklas

Re: Olika grensågar.

Postat: lör 17 nov 2018, 19:12
av Niking
Min resa när det gäller stångsågar och stångsaxar Vilken toppsax/stångsax rekommenderas?
/Niklas

Re: Olika grensågar.

Postat: lör 17 nov 2018, 20:35
av Sandström87
Tack för ditt svar. Har en bacho stångsåg nu och ja tycker som dig att den är lite sladdrig. Få fundera på en silky 3.7m den längden borde räcka. Änvänder en G-man handsåg nu och tycker den är lite grov i snittet, sen om de spelar någon roll de vet ja inte.

Re: Olika grensågar.

Postat: lör 17 nov 2018, 21:59
av Niking
För att få till den optimala vinkeln på sågsnittet, behöver man stå en bit vid sidan av grenen, som ska sågas av. Således krävs ofta längre skaft än vad man kan tro.

Det där med skaftets sladdrighet är ju också starkt beroende av skaftets längd. Ju längre skaft, desto sladdrigare (och tyngre) blir det.

Men det är inte fel att pröva sig fram på vilken skaftlängd som funkar bäst för respektive jobb.

Ett 3,7 meters skaft borde funka bra mellan ca 2,5-3,5 meters grenhöjd, men knappast mycket över 4 meter, skulle jag gissa.

Då längre skaft också blir tyngre att bära på en hel dag, kan det vara vettigt att ha några olika skaft/stångsågar att välja på beroende på jobb.
/Niklas