Motorsåg och handhållet

Ställa in hög tomgång Hka 136 -2004-

5 inlägg 1080 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ställa in hög tomgång Hka 136 -2004-

Makaroni  
#525759 Hej!
Helt ny på forumet och chansar att någon kanske vet om man själv kan ställa in tomgång, luft, bränsle på en Huskvarna 136 från 2004. Jag har inte använt den sedan 2008 men jag fick igång den men den går på väldigt höga varv + att kedjan går runt med hög hastighet när jag slår av kastskyddet.
I manualen står det att man skall lämna in den men det borde väl gå att fixa själv?
Jag har plockat av kåporna på sågen men jag hittar inga inställnings skruvar på den. Någon som vet om det finns några och var dom i så fall sitter?

Mvh Tony   TS
Husqvarna 550 XP Mark II motorsåg
Avatar Fallback

Re: Ställa in hög tomgång Hka 136 -2004-

Hepo  
#525782 Hej på vissa sågar måste man ha en special mejsel på h,l skruv borde gå att köpa själv men tomgång brukar gå med vanlig, brukar var så på konsumentsågar så man inte ska kunna justera för snålt med motorskador som följd.

Användarvisningsbild

Re: Ställa in hög tomgång Hka 136 -2004-

Makaroni  
#525832 Tack...
Jag hittade till slut var man justerar L, H, och T. Jag hade väntat mig vanliga skruvar men som du säger så var det specialskruvar men dom gick att justera med en näbbtång. Tyvärr så lyckas jag inte få till någon vettig inställning. Jag skruvade ut (motsols) ca 1/2 varv både L och H för att få lite fetare blandning men då startar den inte alls. Höll på att mecka med mindre justeringar fram och tillbaka men det gav inget bra resultat. Tomgångs skruven är en kilformad skruv som är max urskruvad så klacken till förgasararmen är så långt tillbaka den bara går varav det borde vara så låg tomgång som är möjligt men ändå har den alltför hög tomgång.

Några tips om hur man skall börja/fortsätta ställa in?

/M

   TS
Användarvisningsbild

Re: Ställa in hög tomgång Hka 136 -2004-

totte  
#525848 Som grundinställning behöver du oftast minst ett varv ut på L och H. 1/2 räcker inte.

Sen justerar du H genom att först skruva in tills sågen varvar max och sen ut igen tills sågen börjar fyrtakta obelastad på full gas. D v s den skall gå lite orent och bluddra lite. Sen ställer du L tills den går jämnt och fint på tomgång och den axar utan att protestera när du klämmer in gasen snabbt. Så justerar du varvet med T. Kan behöva gå igenom momenten några gånger eftersom H och L påverkar varandra till någon del.

Får du inte den att gå som den skall på det viset så är det nåt annat fel. Dåliga bränsleslangar eller det behövs en förgasarrenovering, alternativt finns det luftläckor t ex dåliga vevaxeltätningar.

Användarvisningsbild

Re: Ställa in hög tomgång Hka 136 -2004-

Makaroni  
#525939 Ok! Tack så mycket för tipsen. Jag skall testa ikväll när jag kommer hem från jobbet. Återkommer med resultat 😊

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).