Motorsåg och handhållet

Ny Röjsåg: Stihl FS 460 C-EM K som all round kratrydder ?

3 inlägg 1686 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ny Röjsåg: Stihl FS 460 C-EM K som all round kratrydder ?

Søren Fischer  
#513395 Hej Skogsforum

Er der nogen af jer der har erfaringer med FS 460 C-EM K (den korte til skog der leveres med savklinge)?
Jeg leder efter en kraftig model af Röjsåg (kratrydder på dansk) og synes at Stihls prof udgaver virker bra.

I Danmark koster den korte til skog(K-modellen) og den længere mode til græs det samme, men i butikken siger de at den korte model IKKE fungerer bra til græs med græsklinge.

Er den korte model(K) til okay til skov og græs, eller er en "normal" 460 et bedre kompromis ?

Arealet der skal röjes/vedligeholdes er 3-6 hektarer (underskog af birk og gran) og græs 1-3 hektarer.
Skogsröjning er det primære da jeg har en traktor med 2m skiveklipper til at slå en gräs marken på ca 1 ha omkring gården/stugan.

Jeg har en 130K kombi-maskine med loop-håndtag og jeg er ret sikker på at den ikke er god med klinge (har prøvet med klinge og den er ok kraftig men vinkelgearet på denne ikke er designet til savklinger men til nylon-snor).


Mvh
Søren   TS
Husqvarna 550 XP Mark II motorsåg
Användarvisningsbild

Re: Ny Röjsåg: Stihl FS 460 C-EM K som all round kratrydder

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#513449 Trimmar du gräs, ska klingan/tråden rotera parallellt med backen och skyddskoppen ska då i princip vara i backen.

Om du däremot röjer sly, behöver klingan komma upp en 20-30 cm för att undvika stensågningar och dylikt elände.

En skogsröjare har därför ett kortare riggrör, en annan vinkel på vinkelväxeln och (i Husqvarnas fall) längre torn än en motsvarande gräs/buskröjare. Även motorn kan skilja mellan en skogsröjare och en motsvarande gräsröjare.

Sedan beror det också en del på kroppslängd vilket riggrörslängd som passar. En kort person borde kunna röja gräs med en skogsröjare och ändå få skärutrustning parallell med markytan när skärutrustning är i lämplig trimhöjd. För mig som är 196 cm, blir det däremot ogörligt att röja gräs med ett kort riggrör. Vinkeln på skärutrustningen blir helt fel.

Slutligen finns det ett särskilt gräskit att köpa till åtminstone 490 k och förmodligen även till 460 k, om man vill använda den som trimmer. Gräskittet kostar ca 1500 svenska kronor.
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Ny Röjsåg: Stihl FS 460 C-EM K som all round kratrydder

Søren Fischer  
#513462 Tak for svaret Niklas,
Jeg er er 177cm og synes at den lange gräs version kommer til at virke for lang/uhåndterlig i skogen. Har overvejet at tilkøbe det ekstra græs-kit til 1500SEK såfremt det bliver den korte (skog) version.
Mvh
Søren

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).