husqvarna 242 xpg vevaxelproblem

 
 Svara  12 inlägg  4885 visn.  3 följer
Avatar Fallback

husqvarna 242 xpg vevaxelproblem

 
#257828 hej! skulle byta kopplingstrumma på sågen,när jag drar åt muttern så smäller den av längst ut på axeln så klart :twisted: (den gängade delen sitter kvar i kopplingen.är det bara att plocka isär den eller finns det något "knep" att använda sig av,vill påpeka att jag aldrig delat en såg förut men är lite sugen att testa :???: ni som provat det kan väl tala om hur man går till väga me de o vilka verktyg man måste ha.va jag förstår så måste man dela veven med nått specialverktyg t.ex, ska även byta tätningar o ev kolv med när den ändå är riven i delar. sågen är i bra skick o har aldrig svikit mej förr,vill helst inte skrota den eller ha den som reservdelsobjekt heller.vad tycker ni att man ska göra med den? m.v.h bendel   TS
Avesta ATV
Användarvisningsbild

Re: husqvarna 242 xpg vevaxelproblem

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#257829 Hittar du vevaxel o vill lägga lite pengar på den, så är det nog inga problem o byta.
Specialverktyg finns o köpa/göra eller kan du lämna in den och få det bytt nånstans.
Köper du veven ändå tror jag inte det blir mycket mer o montera den med lager o tätningar.
Kan ju inte skada o fråga.

Lättast är annars att byta vevhuset till nåt bättre begagnat.

Användarvisningsbild

Re: husqvarna 242 xpg vevaxelproblem

 
#257830 Skaffa dig först en manual för sågen där du ser alla delerna, och säkra att du har det verktyg som behövs innan du kör i väg. Intet är mer frustrerande enn å stå där och inte ha vad som trängs. Annars är jobbet grej.

Avatar Fallback

Re: husqvarna 242 xpg vevaxelproblem

 
#257833 hej mange,har letat efter ett beggat vevhus men är svåra att hitta,nytt komplett hittade jag för 2300 kr,tror att lager o tätningar är med på de priset men låter lite dyrt ut i slutänden.om man ska ur med veven ur vevhuset hur går man till väga då?,kanske en hva-verkstad kan siå med den biten?eller vill dom kanske göra hela jobbet själv,ja inte vet jag men jag måste nog prova att riva den själv till att börja med,så får vi se hur de löser sig ,lager o tätningar o packningar,va kostar det ungefär?kanske jag klarar allt på ca 2000kr då får man väl vara nöjd eller?

   TS
Användarvisningsbild

Re: husqvarna 242 xpg vevaxelproblem

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#257837 Har du hittat nytt vevhus för 2300:- så är den trehundringen inte mycket o fila på för o slippa montera, eller?

Kolla med nån verkstad vad de vill ha för o byta vev med, montera resten o tvätta o så kan du göra själv. Det kanske gör det om du frågar snällt.

Jag hade nog väntat tills nåt begagnat ramlat fram för nån hundring.

Avatar Fallback

Re: husqvarna 242 xpg vevaxelproblem

 
#257911 hej igen!har rivit av ovandelen på sågen nu o kikat lite på cylinder o kolv,ser bra ut så jag byter nog bara kolvringen,avfettat o skrapa bort kåda o en massa gegg som sitter som fan.formulera mig lite fel förut när jag skrev nytt vevhus för 2300kr, menade vevaxel så klart :oops: ska nu leta tag i en beggad axel EV hel nederdel så blir de nog bra.var kan man köpa avdragare till fläkthjulet,återförsäljren....eller?samt verkstadshandbok, kan nog behövas här snart :wink:

   TS
Avatar Fallback

Re: husqvarna 242 xpg vevaxelproblem

 
#258072 Spar en massa jobb att få tag på en hel nederdel. Bara att flytta över de andra delarna.
Men jag har själv delat en såg och bytt vevaxellager på en såg som var dålig för att få lite mekträning. :smile: Fläkthjulet eller svänghjulet lossade jag muttern något varv bände lite med en skruvmejsel samtidigt som jag slog lite på muttern med en hammare, lossnade på ett kick. värre på andra sidan innanför oljepumpen, mässingdrevet som är pressat på axeln kan sitta som berget. Gjorde en typ av mutter som jag kunde gänga på så man fick dit en liten avdragare. Har bytt vevtätningar på en hva 42spec då var drevet gjort av plast och var lätt att ta bort.

Avatar Fallback

Re: husqvarna 242 xpg vevaxelproblem

 
#258129 jag har bara avfettat allting hitills men har beställt en verkstadshandbok på ebay som kommer om några dagar,tycker de är lite spännande o roligt att prova på den här utmaningen :smile: ska prova ditt tips med svänghjulet,annars beställer jag en avdragare på ebayen,dom verkar sälja de mesta där till bra priser,tyvärr inga vevaxlar :lol: .de sitter ett plastdrev på min såg till oljepumpen i alla fall som jag haft isär nyligen o gjort rent så den biten löser jag,när du särade på vevhuset hur gjorde du då?slår man isär dom med typ hammarn eller ramlar det isär enkelt ,tar emot allatips jag kan få här ute,m.v.h bendel

   TS
Avatar Fallback

Re: husqvarna 242 xpg vevaxelproblem

 
#258149 Jag tog ett par smala mejslar och bände och vickade, det tog sin tid innan det började dela sej.
Man får vara försiktig så det inte blir skador mellan halvorna, vevhuset måste ju vara tätt.
Tror det normala är att man värmer så det lossar lättare.
De två hva åf närmast mej är mycket olika ang beg delar. En slänger nästan allt i soporna direkt
men hos den andra samlas det på hög, där kan jag gå och rota hur jag vill i lugn och ro. :grin:

Användarvisningsbild

Re: husqvarna 242 xpg vevaxelproblem

 
#258188 ALDRIG bända med mejslar! Varken vid demontering av svänghjul eller delning av såg. Risken för skador är mycket stor. Det rena turen om svänghjulet är rakt efteråt och vevhuset tätt.

Svänghjul: Bind några bitar lina på lämplig sätt i/runt svänghjulet så sågen kan lyftas hängande i det. Häng upp sågen i nåt så den hänger några cm fritt från underlaget. Sen tar man en dorn, slipad för att passa i änden av vevaxeln och så slår man snärtiga slag med dornen och en hammare. Om den inte släpper så värmer man på svänghjulet tills vatten fräser och knackar igen. Bäst är förstås en korrekt avdragare. Använd aldrig en kloavdragare på svänghjul, det bryter dom, det skall vara en som är gjord för sågmodellen.

Dela vevhus: Går utan minsta våld om man värmer lättmetallen runt lagret, också till max sådär 100 grader. Knacka lite lätt sen så faller det isär. Upprepa på andra sidan för att få loss vevaxeln.

Avatar Fallback

Re: husqvarna 242 xpg vevaxelproblem

 
#264339 hej !vill bara tala om att jag har lagat sågen,bytte vevaxel o lager,tätningar så nugår pärlan bra :grin: ,kosta nägra kronor men det är de värt samt att man fick den rengjord så den blev som ny.tycker det var ett roligt projekt.bra med äldre sågar så man kan skruva lite själv.de håller ner kostnaderna så man slipper lämna in saker för minsta lilla :smile: .vi hörs.bendel

   TS
Användarvisningsbild

Re: husqvarna 242 xpg vevaxelproblem

 
#264408 Bravo! Kul att höra att en sån fin såg är igång igen, den är värd att lägga pengar på.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Husqvarna 242 xpg tändspole ? av Betong82 - mån 18 jan 2016, 21:09
i Motorsåg och handhållet
0 svar
1950 läst
av Betong82     
mån 18 jan 2016, 21:09
Husqvarna 242 xpg strul av Robinljunggren - mån 18 dec 2017, 09:13
i Motorsåg och handhållet
6 svar
1617 läst
av anersimyra     
mån 18 dec 2017, 19:02
hva 242 xpg cat renovering av jd6630 - lör 23 jul 2011, 18:31
i Motorsåg och handhållet
5 svar
2881 läst
av jd6630     
lör 23 jul 2011, 21:21
H25 eller H30 kedja till en HVA 242 XPG? av Niking - ons 15 jan 2014, 01:46
i Motorsåg och handhållet
1 svar
1239 läst
av Mange     
ons 15 jan 2014, 08:55
Söker bygel tiil hva 242 xpg av Robbanhög - ons 23 dec 2015, 23:05
i Motorsåg och handhållet
2 svar
1040 läst
av Robbanhög     
tor 24 dec 2015, 10:41
Annonser