Sida 2 av 156

Re: Bilder på filning.

Postat: sön 22 dec 2013, 19:54
av can
Men kan ikkje vera lett å fila med ei hand, eg er avhengig av å bruke begge to. Er det noke ein kan gjera med fila i siste draget for å bli kvitt råegg.

Re: Bilder på filning.

Postat: sön 22 dec 2013, 19:59
av can
Det eg meiner med råegg er at det er ein liten kant oppå tanna, den vil knekka av og du får ein uskarp kant på eggen.

Re: Bilder på filning.

Postat: sön 22 dec 2013, 20:05
av Blivande snickare
Ok, tack för svaret.

Re: Bilder på filning.

Postat: sön 22 dec 2013, 20:35
av anersimyra
can skrev:Det eg meiner med råegg er at det er ein liten kant oppå tanna, den vil knekka av og du får ein uskarp kant på eggen.

Den går att få bort genom att dra några väldigt lätta drag med filen, andra roterar filen in mot eggen, själv skrapar jag bort den med filskaftet.. :smile:

Re: Bilder på filning.

Postat: sön 22 dec 2013, 20:41
av can
ok takk for svaret

Re: Bilder på filning.

Postat: sön 22 dec 2013, 22:14
av Mange
Rotera fil är bra på flera sätt.
Första draget jag gör rensar tanden från skit. För att inte trycka in det i filen roterar jag den 1/2 varv, sen filar jag klart tanden och torkar av filen innan ny tand angrips. På så vis hålls den ren längre.

Roreta fil medan den skär gör den själv eftersom den inte är rakskuren.

Re: Bilder på filning.

Postat: sön 22 dec 2013, 22:16
av Mange
För att få en jämn, super vass egg måste råegg skäras av. bryts den eller skrapas blir det en trubbig ojämn yta kvar.

Re: Bilder på filning.

Postat: sön 22 dec 2013, 22:39
av Mange
can skrev:Men kan ikkje vera lett å fila med ei hand, eg er avhengig av å bruke begge to. Er det noke ein kan gjera med fila i siste draget for å bli kvitt råegg.


Det är nog vanesak kanske men det är lättare o styra fil med en hand än två.
Att inte ge mer tryck än nöden kräver är en förutsättning. Med två händer är det lätt det blir för mycket. Det ska inte vara mer än att filen inte vibrerar för att den ska skära rätt och hålla länge.

Re: Bilder på filning.

Postat: sön 22 dec 2013, 22:55
av Slurfi
Filskägg kan det väl kallas, det som benämns råegg?
Men det är väl inget problem om man bara filar från rätt håll så att säga?

Re: Bilder på filning.

Postat: sön 22 dec 2013, 23:10
av Mange
Du får nog skägg oavsett vilket håll file går, men är den inne i tanden stör det mindre. Resutatet är detsamma. Blir det råegg är man inte färdig.

Re: Bilder på filning.

Postat: mån 23 dec 2013, 15:07
av can
Mange skrev:För att få en jämn, super vass egg måste råegg skäras av. bryts den eller skrapas blir det en trubbig ojämn yta kvar.

Ja det samme kom eg fram til når eg fekk tenkt meg litt om. Det eg pleier å gjere er å stryke av råeggen før eg tar det siste taket med fila, men det blir jo litt råegg allikevel.

Re: Bilder på filning.

Postat: mån 23 dec 2013, 15:33
av anersimyra
can skrev:
Mange skrev:För att få en jämn, super vass egg måste råegg skäras av. bryts den eller skrapas blir det en trubbig ojämn yta kvar.

Ja det samme kom eg fram til når eg fekk tenkt meg litt om. Det eg pleier å gjere er å stryke av råeggen før eg tar det siste taket med fila, men det blir jo litt råegg allikevel.

Jo, en fil är ju ett relativt grovt instrument för slipning, man skulle kunna finbearbeta eggen med lämpligt bryne om sådant finns.. :smile:

Re: Bilder på filning.

Postat: tis 24 dec 2013, 00:41
av Mange
Fil är ett skärande verktyg i motsats till vad många tror o tycker.
Skär den rätt blir det ingen råegg!

Re: Bilder på filning.

Postat: tis 24 dec 2013, 16:45
av can
Mange skrev:Bara lägg upp o visa så kan vi lära oss lättare.

Det ska vara rakbladsvasst! Vinklar betyder inget om inte tanden skär.

Neste gang eg filer og kjeda berre er tråslø, skal eg prøva å vera heilt lett og forsiktig på handa. Skal sjå om det blir vassare da samt mindre råegg.

Re: Bilder på filning.

Postat: tis 24 dec 2013, 23:56
av Mange
Om man inte följer samma vinkel och läge i höjdled, upplever jag det som det blir mer skägg.