Fräscha upp motorsågar

14 inlägg 6653 visningar 5 följer aktivt Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Fräscha upp motorsågar

Windsor  
#192675 Vet inte om där redan finns någon liknande tråd. Men jag är lite inne på att köpa bättre begagnade sågar i stil med Husqvarnas 346:a. Det är ju en mycket lättsåld såg och kvalitets mässigt slår den de flesta sågar.
Om man då lyckas hitta en såg i den storleken till ett bra pris skulle man nog kunna tjäna några hundralappar på det. Då jag arbetar dagligen i skogen så har jag alla verktyg och medel som behövs för detta. Hade tänkt mig detta som lite helg syssla framåt hösten och framförallt vintern då man helst inte vistas utomhus mer än nödvändigt.
Det hade ju räckt med att byta luftfilter, bränslefilter, tändstift och ev. drivkrans. Plocka isär sågen skapligt och rengöra den, ev. slänga på en ny kjedja. Dessa delar kostar ju under 500 kronor, iallafall om det är frågan om Husqvarnas saker, har ingen aning om hur det är med Stihl.
Jag kollade runt idag och hittade en 346:a för 2000:- Skulle bli 2500:- och några timmars arbete att fräscha upp den. Utan problem skulle sågen bli såld för 3000-3500:- En förtjänst på 500-1000:- och man har inte behövt sitta inne och slå ihjäl tiden som jag oftast får göra.
Någon som testat detta innan? Ett plus är ju också att jag trivs med att vara i verkstan och pula med sågar.   TS
Husqvarna 550 XP Mark II motorsåg
Avatar Fallback

Re: Fräscha upp motorsågar

Phantom  
#192726 Finns ganska många som gör det redan. Kolla på tradera.se, blocket.se och andra annonssidor. Eftersom dom redan gör det så finns det ju alltid någon krona att tjäna.

Avatar Fallback

Re: Fräscha upp motorsågar

brum brum  
#192737 låter som en bra ide med stor mysfaktor om man håller det på en rimlig nivå
har märkt att det kan bli ganska låga kostnader att renovera om man håller sig till en speciell modell o har lite extra reservdelar att tillgå i form av reservsågar, tyvärr så är kolv o cylindrar dyra och det verkar vara ganska vanligt med skurna motorer men med ett bra såg från början med bara lite slitdelar som behöver bytas så e kostnaden överkomlig lycka till

Avatar Fallback

Re: Fräscha upp motorsågar

foton  
#192744 Kan inte förstå att någon kan köpa en beg. såg för 3000 kr. Det är ju som att be om problem. Man känner ju på sig när sågen skall börja krångla, därför gör man sig av med den. Har alltid bytt bort mina sågar och varit nöjd med 1000 kr.

Användarvisningsbild

Re: Fräscha upp motorsågar

värmSkog  
#192751 Varför inte? Du kan ju göra ett kap även för 3000. Tror nog att om köparen är intresserad av motorsågar och skog så vet han/hon att man kan ge 3 papp för en såg... är inte sågen värd det får man vell pruta eller skita iet
Senast redigerad av värmSkog mån 05 nov 2012, 10:45, redigerad totalt 1 gång.

Användarvisningsbild

Lita aldrig på en nätsäljarens ord ...

traktorz  
#192764 Många sågar blir lätt i bedrövligt skick, idragna med en salig blandning av obskyr kedjeolja och sågspån från dåligt filade kedjor, samt härdad kåda om de nu använts till annat än att såga gammal ved. Med tillgång till tryckluft och avfettning går det att få dessa sågar i trevligt skick igen. Det är även säkerhetsmässigt väsentligt att sågen rengörs emellanåt, som t.ex. att kedjebromsen och centrifugalkopplingen fungerar anmärkningsfritt.

Byte av ett blånerat svärd, en kedja som tappat några tänder, tanklod, luftfilter, och tändstift är i sammanhanget bagateller, knappast något man som köpare alls är villig att betala för vid köp av en begagnad såg, om de nu överhuvudtaget alls behöver bytas.

Byte av kedjedrevet eller ringdrevet kräver däremot lite mer kunskap, förresten något som jag själv lärt mig här i forumet.

Motormässigt är det svårare att bedöma en sågs skick utifrån, utan att behöva plocka isär den. Visst går det att se hur sotig den är från tändstiftshålet, men mer ser man om man plockar bort ljuddämparen och okulärbesiktigar genom avgasporten, eller allra helst helt sonika lyfter av cylindern för att inspektera slitaget på kolvringen, samt förekomst av repor på kolv resp. cylinder.

Det är en väsentlig skillnad på en såg som gått med en vass kedja i skogen på enbart 2% Aspen-soppa, alternativt en som plågats på vedbacken med slö kedja, blånerat svärd och igensatta kylflänsar med bränsle av varierad kvalitet. Vet inte vad som är värst för en tvåtaktsmotor; felaktig förgasarinställning, för mager eller för fet oljeinblandning, eller för dålig kylning?

Oljeinblandningen kan lätt ha varierats genom historien, [1.5% - 3%], med resultat såsom accumulerat sot vilket förutom effektbortfall dessutom ger värmetransportproblem. Sliten och repig kolvring ger en lynnig såg, inget som den bästa förgasarjustering i världen kan åtgärda.

Förvånande att förgasarna i sammanhanget fungerar så bra som de gör, i denna tuffa miljö. I 90% av fallen räcker det med slangbyte, om förgasarjusteringen inte visat sig vara tillräcklig.

Jag har själv köpt en skuren såg på nätet, låt vara att den var billig. Jag rekommenderar därför att aldrig lita på en nätsäljarens ord beträffande sågens skick. Skulle jag betala mer för en begagnad såg, så kräver jag garantier!

Men visst, får du ett rykte om dig att det du säljer håller vad som lovas eller mer, så kanske din idé fungerar.

Användarvisningsbild

Re: Fräscha upp motorsågar

Mange  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#192774 Tycker inte om att diskutera priser på internet, men skriver detta för jag tror det kan vara nyttigt. Detta är mina tankar, ingen bibel om sågköp!

Att sälja en beg såg för 3000 är för mycket.
En gammal 346 eller annat med mer än 7-10 år på nacken är max 1500 på nätet i mitt tycke.
För 1500 ska den fungera riktigt! Inte bara brumma...

Så för den som ska tjäna pengar på detta:
Du bör ha sågen under 800 om det ska bli pengar av det. Många säljer sina sågar själv om de inte får nåt i inbyte vid kampanj etc. Tid är svårt o få igen, oftast motiveras det med ett högt intresse istället för timpeng.

Att köpa beg såg upp till 50cc för 3000 tycker jag låter otroligt bra, för bra. Du får en bra såg, ny för 3000 med fler säkrare drift timmar.

Att stå över disk och ha personliga köp då man kan känna o klämma är nåt helt annat o oftast blir det någon form av garanti/köprätt.

Man ser de begär en hel del för sågar på internet, men bara tradera visar vad för pengar som byter näve. Blocket visar vad säljaren vill ha, inte nödvändigt vis samma som vad han får.

Att ha höga priser på gammalt är inget som gynnar någon i längden.

Samlar såg 300-500 beroende på skick o modell, skrot/delar 0-300.
500-1000 får det vara nåt speciellt och utöver det får det kittla till lite ordentligt.
Tycker nog runt 800 är bra för en såg som går o kan uträtta ett arbete.
Är det nåt med den och den inte fyllt 15 så kanske 1500.
Har den inte två skiffriga årtal i ålder och ser riktigt bra ut så låter 1800 lämpligt.
Är den ett par år gammal bara o har liv i sig kvar (Inte slut som artist) så 2-3000 efter ordentlig genomgång.

Att hålla på med detta är inte alls så lätt som att putsa lite o en får du pengar till helgens krogrunda.
Det tar tid, kostar i delar och verktyg.
Är det pengar man vill ha är det bättre o jobba nån timme mer.
Om det är ett intresse man har är det kanske värt det men tim pengen blir lidande då det ska läras en hel del för att det ska bli nån nytta med det.

Användarvisningsbild

Re: Fräscha upp motorsågar

värmSkog  
#192780 skulle det vara fel att ge 4-5000 för en såg som kostade 10.000 ny? Kan ju vara så att någon köpt en såg och kanske kom på att den här var nog lite för stor för mina behov, sågen kanske bara har någon vecka på nacken. Garanti finns då även

Med detta så menar jag inte att du har fel i det som du säger Mange

Användarvisningsbild

Re: Fräscha upp motorsågar

Kjell S - II edition  
#192798 Undantag finns väl alltid...
Tror inte man menar ett felköp till halva priset likvärdigt med att köpa
en begagnad proffs såg som gått 3-5år...

Får sällan något av värde vid inbyte..
Brukar lägga iväg sågarna när de börjar ändra sig lite för mycket
gällande ljud, soppa, vibrationer eller glapp.
Det säger kanske inte så mycket för en andrahands användare,
men för en som går mycket o regelbundet är det inget man betalar
3.000 för... Säljer dom själv för ca 1-2.000 isf.

Användarvisningsbild

Re: Fräscha upp motorsågar

Mange  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#192801
värmSkog skrev:skulle det vara fel att ge 4-5000 för en såg som kostade 10.000 ny? Kan ju vara så att någon köpt en såg och kanske kom på att den här var nog lite för stor för mina behov, sågen kanske bara har någon vecka på nacken. Garanti finns då även

Med detta så menar jag inte att du har fel i det som du säger Mange

Det behöver det inte tvunget vara, men oftast är det så.

Det du pratar om som kan hända inom någon vecka är sällsynt och inget man bygger nåt på som diskuteras i denna tråd.

Om det skulle vara ett felköp och det bara gått nån vecka så har du köprätt o vila på.
Oftast så vill ju återförsäljaren att du ska vara nöjd med din produkt (med undantag för varuhus som oftast prioriterar säljande) så det brukar gå o resonera fram nåt utan att tappa hemsklt mycket.
http://www.konsumentverket.se/Lag-ratt/ ... konsument/

Kommer nån hit med en såg av högre värde o vill sälja den Billigt, är nåt inte rätt och jag avstår.

Avatar Fallback

Re: Fräscha upp motorsågar

Windsor  
#192836 Mycket kritik, tar allt som positivt. Man ska ju trots allt vara kritisk till allt annars kan saker gå riktigt fel. Framgick inte i inlägget men jag hade inte tänkt att hantera sågar som är mer än ett eller två år gamla. Jag själv byter såg varje år och därmed säljer jag den gamla för 3000-3500 kr beroende på skick och modell. Naturligtvis kan man inte begära 3000 för ex. en gammal 242:a. Men en husägare som behöver en såg till att kapa ved så är 346:an mycket lättsåld. Skulle inte få för mig att köpa någon såg på tradera, möjligen på blocket då man kan köra och titta och starta sågen. Som jag beskrev det så vill jag ha något att roa mig med på helgerna nu när vintern är påväg, så vinsten behöver inte vara skyhög.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Fräscha upp motorsågar

totte  
#192858 Inget fel i att försöka med det, men ta och gör rejäla "marknadsundersökningar" på blocket, tradera m fl ställen så du hamnar på rätt prisnivå både i inköp och försäljning. Är ju rätt lätt att se vilka som ligger kvar länge eller återkommer "sänkta", då är priset för högt.

Sen, eftersom du väl närmast ser det som hobby så behöver du ju inte räkna timpeng, men tänk på att reservdelarna väldigt fort springer iväg för en såg som är lite skraltig. Förgasarsats, nya slangar, startsnöre, tändstift, drev, mm, alltihop grejor som inte verkar kosta så fasligt en och en men lägger man ihop så blir det rätt många hundralappar. Och är det sämre grejor där det kan behövas tätningar, lager, kolvringar eller värre då är det närmast omöjligt att göra förtjänst.

Användarvisningsbild

Re: Fräscha upp motorsågar

machonisti  
#192884 Finns inget värre än att åka till skogen med en brännande arbetsiver och rycka i snöret. Rycka, rycka och så lämnar snöret ut då, sågen flyger en tur genom skogen medan en osande skogsarbetare sår galla över motorsågen.

En skogssåg måste gå, runtomjobbet är för stort att gyckla med osäkra sågar i skogen. Sågar man i hemknuten finns garaget några steg bort.

Användarvisningsbild

Re: Fräscha upp motorsågar

värmSkog  
#192914 :lol:
Mange skrev:
värmSkog skrev:skulle det vara fel att ge 4-5000 för en såg som kostade 10.000 ny? Kan ju vara så att någon köpt en såg och kanske kom på att den här var nog lite för stor för mina behov, sågen kanske bara har någon vecka på nacken. Garanti finns då även

Med detta så menar jag inte att du har fel i det som du säger Mange

Det behöver det inte tvunget vara, men oftast är det så.

Det du pratar om som kan hända inom någon vecka är sällsynt och inget man bygger nåt på som diskuteras i denna tråd.

Om det skulle vara ett felköp och det bara gått nån vecka så har du köprätt o vila på.
Oftast så vill ju återförsäljaren att du ska vara nöjd med din produkt (med undantag för varuhus som oftast prioriterar säljande) så det brukar gå o resonera fram nåt utan att tappa hemsklt mycket.
http://www.konsumentverket.se/Lag-ratt/ ... konsument/

Kommer nån hit med en såg av högre värde o vill sälja den Billigt, är nåt inte rätt och jag avstår.


Tur du finns så jag får lära mig lite :lol:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).