Friluftsliv, Naturturism

Skogens Mångbruk - ny förening listar 100 exempel

2 inlägg 3581 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogens Mångbruk - ny förening listar 100 exempel

Torbjörn Johnsen  
#567355 Skogsägaren och debattören Leif Öster har tillsammans med skogsägaren och forskaren Ola Engelmark och några fler "mångbrukare" startat en ny förening som heter Skogens Mångbruk. Så här skriver de på sin sajt om sin syn på den svenska skogens möjligheter att bidra med sysselsättning och ekonomi till den svenska landsbygden


Helt avgörande för den svenska landsbygden är att det finns jobb som uthålligt ger god ekonomi. Men det finns ingen anledning att tro att dagens skogsnäring kommer att skapa nya jobb eller betala skogsägare mer för deras virke. Tvärtom, en stenhård internationell konkurrens tvingar industrin till fortsatt rationalisering och prispress. De nya jobben kommer istället att uppstå med ett ökat fokus på mångbruk av den svenska skogen. Mångbruk innebär fortsatt skogsbruk – men smartare. Därför har vi bildat Föreningen Skogens Mångbruk.


Så här skriver Skogens Mångbruk om syftet med sin verksamhet:

Föreningens syfte är att gynna ett skogsföretagande som främjar ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart mångbruk av skogen. Ett brukande och bevarande som stärker svensk landsbygd. Vi bildar ett nätverk för utbyte av information om nydanande idéer och sätt att bruka skog, för gemensam kunskapsbildning och marknadsföring. Med andra ord – vi blir ytterligare en röst för landsbygdens alla duktiga företagare som arbetar med skogen som bas.

Vår nya förening kommer inte att köpa och sälja virke. Det finns så många andra som har det som sin huvudsyssla. Däremot ska vi bygga kunskap och ge råd kring hur man kan tänka för att bli en bättre aktör som skogsföretagare och virkessäljare. Vi är alltså inte en konkurrent till befintliga skogsägareföreningar, utan ett komplement. Vi vill vara en förening som står på skogsägarens sida för att stödja dennes företagsutveckling, inte enbart för att sälja oförädlad virkesråvara enligt köparens prislistor.

Vi vill inte ställa viktiga näringar mot varandra utan hitta vägar för samverkan för större nytta och glädje av den svenska skogen. Landsbygdens viktigaste resurs är alla de 100.000-tals duktiga människor som bor där. Därför ska det personliga engagemanget och ansvaret uppmuntras. Samhället beslutar om formella skydd och sätter ramar för vad som är ett lagligt brukande av skogarna. Ett större fokus på ett hållbart skogsbruk öppnar många nya möjligheter för den enskilde skogsägaren, där ny kunskap, inspiration och nätverk kommer att vara avgörande för fortsatt utveckling.


Det kan ju finnas en ganska stor poäng i att dagens svenska skogsindustri inte ger den sysselsättning eller ekonomi som behövs för en livskraftig landsbygd. Jag läste en bra bok om skogsteknikens utveckling häromdagen (tråd kommer) och där sas det att antalet sysselsatta per 1 miljon m3 avverkad skog 1955 mar 3000 personer. 1999 var samma siffra 150 och den här utvecklingen har fortsatt (och fortsätter?). Alltså behövs det en bredare verksamhet och fler intäktsströmmar från skogen. I alla fall enligt föreningen Skogens mångbruk.

Håller ni med?

Föreningen Skogens Mångbruk har på sin sajt listat "100 exempel på mångbruk". Alla är nödvändigtvis inte inkomstbringande i det korta perspektivet men det är helt klart intressant att diskutera idéer.

(Fredrik och undertecknad reste för någon vecka sedan i New England, USA och studerade deras skogsbruk och där kommer mångbruket definitivt in som en viktig företeelse. Håll ögonen öppna för snart kommer trådarna därifrån.)   TS
Produkter från Skogma för Jakt & Fiske
Användarvisningsbild

Re: Skogens Mångbruk - ny förening listar 100 exempel

Mellberg  
#567451 Som vanligt mest skåpmat. Har mycket mångbruk, men det ger inga inkomster. :(( Ställer upp med vandringsleder, stigar och vägar #:-s Båt, bad, grill, utsikts och fiskeplatser :surp: Bär och svampmarker in på knuten :mrgreen:

Märkligt att Ulf 1s huggkubbar och viltstängsel inte fanns på listan =))

Hugger stängselstolp (gran) och gör småbalar (hö) 8)

Behöver jag en slant får det bli ett kalhygge :d

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).