Strandskyddet Lagrådsremiss

 Svara  5 inlägg  4745 visn.  1 följer
Användarvisningsbild

Strandskyddet Lagrådsremiss

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#275631 Jag tycker det är skrämmande att inga sakägare som näringsidkare, fastighetsägare eller markägare bereds möjlighet till samråd när intrång och inskränkningar i äganderätten med utökade strandskydd skall beslutas.

Vilken ersättning för inskränkningarna av areella näringarna får fastighetsägarna/företagarna enligt det grundlagsskydd som äganderätten har i Regeringsformen 2 kap 15 § stycke 1 och 2 ?

Lagrådsremissen säger att allemansrätten och allmänhetens tillgång till stränder går före markägarnas näringsverksamhet.!!!!!
Då näringsidkarens behov, som alltid utgörs av näringsidkarens intresse, inte får ligga till grund vid bedömningen så blir avvägningen till det allmänna särintressets fördel.
Alla jord- och skogsbruks fastigheter är näringsverksamhet, många näringsidkare/fastighetsägare arrenderar eller hyr ut lägenheter/lokaler/ mark.

Sveriges mark och skogs skall enligt remissen i första hand vara en tillgång för allmänhetens möjlighet till att fritt röra sig på stränderna, mark och skog. I andra hand kommer näringsverksamhet för skogs- och jordbruks-produktion och i sista hand för fritidshusbebyggelse....!!!!!!!!!!

Generellt bedöms också det allmänna intresset av strandsskyddet väga
tyngre än den enskilda företagarens markintresse. Att det allmänna syftet väger tungt innebär också att en dispens ska nekas i sådana fall så fort det då det uppkommer en
skada på det allmänna intresset.

LRF, skogsägarna och markägareföreningarna borde självklart få vara med och påverka

Att likna detta vid KOMMUNISM, och DDR som många gör, kan man ju bara hålla med om.

Naturvårdsverket och Boverket som är särintressen fick ett uppdrag att utreda strandskyddet.
Det uppdrag som gavs till Naturvårdsverket och Boverket utgick från att
lättnader i strandskyddet skulle införas, men som jag ser det följer de inte Regeringens direktiv utan utredde efter egna önskemål.
Naturvårdsverket, är inte rätt instans att göra den här typen av uppdrag där avvägningar krävs mellan olika intressen. Naturvårdsverkets uppdrag är bara att bevaka miljöintressena. De saknar kompetens att göra viktiga avvägningar mot andra intressen.
Naturvårdsverket och Boverket genomför med detta en skärpning av strandskyddet.

Jag anser att man SKALL göra det enklare att bygga i strandnära lägen i glesbefolkade områden med lågt bebyggelsetryck.

För företagare som lever av jord och skog är äganderätten en överlevnadsfråga och inkomstförsäkring. Strandskyddet är ett allvarligt ingrepp i äganderätten och påverkar därmed möjligheterna till försörjning och entreprenörskap, både genom att förhindra ett rationellt utnyttjande av en fastighet och genom att det innebär ett tidskrävande administrativt förfarande i form av besvärande och omöjliga dispensansökningar.
Företagarens rådighet över sin egen mark och ekonomi får inte inskränkas.

Jag anser att Naturvårdsverket och Boverket gravt misslyckats med att utföra uppdraget på det sätt Regeringen och grundlagen angett.

Strandskydd 20140313 lagrådsremiss.pdf


:D :D :D   TS
PW
Användarvisningsbild

Re: Strandskyddet Lagrådsremiss

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#275704 Ögnade igenom rapporten och tycke att lagråden gav väldigt stort utrymme för remissvaren från Friluftsfrämjandet, botanikföreningen och strandskyddarna, men LRF.s synpunkter vägde lätt.

Under rubriken ekonomi, så nämns bara effekterna för länsstyrelsen, inte det lokala näringslivet, vilket är dåligt av lagrådet.

Sedan är ju frågan var gränsen går mellan små och större sjöar + vattendrag.
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Strandskyddet Lagrådsremiss

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#275717 Detta är en ren konfiskation då man beslagtar rådigheten utan ekonomisk ersättning från en enskild fastighetsägare dennes sjötomt. Med förmån till kommunen och exploatörer för att som ett mervärde ge till de som inte vill betala eller har haft råd att köpa sig något liknande.

Liknande planekonomier fanns bara i forna kommuninstländer.

Detta har man kunnat göra då det inte finns någon myndighet i Sverige som ansvarar och värnar om äganderätten. Att äganderätten är en av FN och Europakonventionens och där med Svensk lags ”Mänskliga rättighet” beror på att det är grunden för demokrati i sammhället. I Sverige stämplas man tyvärr som rasist om man värnar om äganderätt och välfärd.

Men om det bara finns myndigheter och ombudsmän som värnar om de som vill ha något fritt och gratis på bekostnad av äganderätten så blir det av markägarens mark bara ett lillfinger kvar till sist.

Det är inte bara miljörörelserna som skall företräda det allmänna intresset, där borde ju alla få ingå även skogsägare, jordbrukare, LRF, motororganisationer, byggare. ja hela näringslivet mfl.

Friluftslivsorganisationerna skriker efter mer i desperation för det vikande intresset för deras verksamheter. Visst är den bra för kropp och hälsa.
Men idag är det andra sportaktiviteter, musik och kultur som väljs istället.
Syftet framstår allt mer som ett politiskt socialiseringsinstrument snarare än allmänhetens önskemål och behov av mer mark än vad de hade för 2 år sedan

:D :D :D

   TS
Användarvisningsbild

Re: Strandskyddet Lagrådsremiss

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#278745 Propositionen om strandskyddet är ett fiasko http://www.lantbruk.com/debatt/proposit ... ett-fiasko Lätt att hålla med artikelförfattaren
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Strandskyddet Lagrådsremiss

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#278783
Niking skrev:Propositionen om strandskyddet är ett fiasko http://www.lantbruk.com/debatt/proposit ... ett-fiasko Lätt att hålla med artikelförfattaren
/Niklas


Håller med artikelförfattaren.
Bra att Västerbottens markägarförening finns som angagerar sig och tar tag i frågorna...

Fler måste engagera sig.
Om inte är det snart bara en liten tummetott kvar av skogsfastigheten som skogsägaren får nyttja medans andra skor sig på skogsägarens bekostnad.

:D :D :D

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Domstolar övertolkar strandskyddet av Niking - fre 06 dec 2013, 23:49
i Skogsnyheter
1 svar
1362 läst
av torpöbo     
ons 11 dec 2013, 13:59
Film: Misstänkta brott mot strandskyddet av Sweden-viking - tor 06 mar 2014, 18:43
i Friluftsliv, Naturturism

12345
70 svar
33305 läst
av Sweden-viking     
mån 10 mar 2014, 18:14
Strandskyddet är en våt trasa över verks av Sweden-viking - lör 23 aug 2014, 09:31
i Skogsfastigheter
10 svar
4407 läst
av Niking     
fre 06 mar 2015, 00:03
Centern: Avskaffa strandskyddet av Fredrik Reuter - tis 22 maj 2018, 08:45
i Skogsnyheter
5 svar
731 läst
av jannee     
tis 22 maj 2018, 20:06
Annonser