Skogsbarometern

Virkespriser 2018

5 inlägg 12430 visningar 3 följer Svara, dela mm...   

Hur ser virkesprisutvecklingen ut för 2018? Rösta här. Tror du på uppgång eller sänkta virkespriser?

7
14%
25
51%
11
22%
6
12%
0
N/A
Användarvisningsbild

Virkespriser 2018

Fredrik Reuter  
#488637 Hur ser virkesprisutvecklingen ut för 2018?

Vad tror du om virkespriserna generellt i Sverige och Norden under 2018, lämna din röst här ovan (viktigt) och debattera gärna sakligt här nedan i tråden.

Under 2017 fick virkespriserna generellt en rejäl sving uppåt, det vi kanske dock bör ha i åtanke är att det kan vara ett uppsving från låga nivåer och det faktum att vi i Norden generellt har låga virkespriser ut till skogsägaren.

Idag kom förövrigt statistik över GSPI, ett index för globalt virkespris på sågtimmer. Efter att indexet (och virkespriserna) varit i nere i källaren 2016 så spottade nu virkespriserna upp sig rejält under 2017. Hur väl våra egna profetior slog in kan du se i omröstningstråden Virkespriserna 2017?.

Bild


Woodprices, som tar fram detta index, tror att virkespriserna på global basis kommer att stiga även under 2018. Mycket av detta baserar de säkert på det faktum att priserna 2017 ligger relativt långt under toppriserna från ex 2011, då indexet var över $90. Under tredje kvartalet 2017 låg indexet på $75,69 per kubikmeter. Omräknat till Svenska kronor så blir det ett globalt snitt på ~625 kr per kubikmeter.

I tråden Sverige ett prisdike för sågtimmer? görs en jämförelse mellan det Europeiska indexet och Svenska virkespriser. Tyvärr finns inte detta index med i statistiken vid den senaste releasen från Woodprices som bifogas som PDF här nedan.

Något som dock tas med i rapporten är det faktum att virkespriserna har stigit rejält i Mellaneuropa och i synnerhet i Polen, Österrike och Tyskland medans mer modesta höjningar av virkespriserna har skett i de Nordiska länderna.

Tittar man därför strikt på statistiken så kan det finnas en potential till höjda virkespriser i Norden under 2018. Vad tror du?   TS
Avatar Fallback

Re: Virkespriser 2018

Mosjonisten  
#488640 Jeg tror på moderat økning av sagtømmerprisene og en betydelig økning av massevirkeprisene.

Avatar Fallback

Re: Virkespriser 2018

skogsrisen  
#488641 Ja en annan tror på uppgång men det spelar ingen roll, då skogsstyrelsen i princip bor i våra skogar och inväntar 1 januari så dom kan registrera nyckelbiotoperna:(
Hade ju velat spara mycket av skogen till bättre priser men dom tankarna är det bara att släppa..

Avatar Fallback

Re: Virkespriser 2018

Bosse1  
#489119 Gissar på en prispress nedåt när den beslagtagna skogen skall börja "skötas" storskaligt med bidrag.

https://bloggar.nwt.se/bergstrom/2015/0 ... styrelsen/

Eftersatt underhåll

"När det gäller underhåll av naturreservat är det mycket som behöver göras; allt ifrån att sätta ut gränsmarkeringar och skyltar, röja vandringsleder till att sanera reservaten från contorta-tallar. Contorta-tallen som är en främmande art som planterades in i Sverige på 70-talet var ett mindre lyckat experiment inom svenskt skogsbruk.

I en del reservat plockar man också bort andra granar och tallar för att lyfta fram lövträden. Detta är viktigt för alla de arter som lever i de ljusa lövskogarna, bl a vitryggig hackspett.

Detta är något man nu gjort i Gårdsviksfjällets naturreservat. Det var häftigt att se Björkskogen som trätt fram när barrträden avverkats. Björkar som någon förståndig markägare lät stå kvar på den tiden när det utgick ett påbud från skogsstyrelsen att det bara var tall och gran som skulle få finnas i våra skogar…"

Användarvisningsbild

Re: Virkespriser 2018

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#489133 Värdefull natur = värdelös skog och skyddad skog = stulen skog :evil:

Annars är det ju ett bra tänk att naturreservaten ska skötas, så att den orörda naturen hålls på ett behörigt avstånd ;-)
/Niklas

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).