Öppna kategorin

Hur länge ska granarna må dåligt?

4 inlägg 2052 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Hur länge ska granarna må dåligt?

Emanuel90  
#715426 Ja sen den torra sommaren 2018 så har de allra flesta granar över 30år sett för bedrövliga ut här i byn..
Gråa, många har glest med barr och toppskott har dom knappt något alls.
Har för mig att jag läst här på skogsforum att granen hade en ganska lång cykel för att byta ut barren, och därmed också skaffa nya barr sen dom tappade barr 2018, någon som kan nåt om detta?   TS
Elmia
Användarvisningsbild

Re: Hur länge ska granarna må dåligt?

Torbjörn Johnsen  
#715430 Jag känner igen din beskrivning. Torkan 2018 verkar ha tagit långsiktigt hårt på just granen. I många delarav Småland som jag kryssat runt en del i under våren finns väldigt många granbestånd som ser ut som du beskriver. Upp mot 20-25 års ålder har de toppskott men lite äldre granskog har inte vuxit på höjden sen 2018. Jag vet att @Fredrik Reuter försöker få fram mer kunskap om detta och det ska bli intressant att se vad skogsforskningen säger om ”torrsommareffekten”.

Användarvisningsbild

Re: Hur länge ska granarna må dåligt?

Tåndemåla  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#715435 Det tar 7 år för granen att byta alla barr. Tre år för tallen. 2018 var ett skitår för granen då även gran på frisk mark fick offra 3-5 årsbarr samt att barkborrarna fick fritt spelrum.

Sedan när granen blev så stressad så var det en mycket riklig kottsättnibg 2919 som stressar granen mycket hårt. Normalt är det kottår på granen vart 6-8 år och nu har vi haft fyra kottsättnibgar sedan 2007. Även i år är det rikligt med kottsättning. Så de kämpar.
Det man missar är att tallen är på många ställen minst lika stressad och så stora arealer med stressad tallskog som jag sett i år är lustigt att jag inte hört något om.
Skickar med bilder på tvångsavverkad tallskog och bilder på mycket stressad tall. .

Användarvisningsbild

Re: Hur länge ska granarna må dåligt?

Emanuel90  
#715677 Tack för svaren, ska bli intressant att se vad Fredrik får fram för information.
Nu får man ju lite förhoppningar om att granen snart ska ta sig ur denna tuffa period iallafall, och jag tycker allt att många granar har skjutit frodiga nya skott i år så det finns hopp.

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).