Sida 1 av 1

En värmländsk gammelskog.

Postat: mån 16 nov 2020, 12:31
av Sillero
Gammelskog
Jag har den senaste tiden gjort några inlägg i Forumet som belyser några av våra skogars ”mjukare ” parametrar. Kanske mina inlägg har platsat dåligt i Skogsforum, men jag skickar ett till. Några av forumets läsare kanske är intresserade.
Artikeln och bilderna här nedan kan nog vara representativa för hur en skog, utanför de fjällnära, kan ha sett ut före det industriella skogsbrukets intåg. Många av läsarna tycker nog, när de ser bilderna, att detta är en ”eländig” anblick. Skogen är ju ovårdad. Men den är synnerligen levande, med bland annat i dag ovanliga arter som lavskrika, tretåig hackspett, gråspett, talltita och tofsmes.

”Långskägget” i Branäsberget.
I Branäsbergets branta nordostsluttning står hundraåriga granar draperade av den numera mycket sällsynta långskägglaven, eller rätt och slätt ”långskägget” som den kallas i botaniska kretsar. ”Långskägget” fanns tidigare på flera platser i våra mellansvenska skogar, men är numera borta från nästan alla gamla ståndorter. Lokalen i Branäsberget anses numera vara en av de rikaste i vårt land, i konkurrens med Skuleskogen och några andra närliggande berg vid norrlandskusten.
I förrgår besökte jag Branäsberget, tillsammans med fotografen/läraren Håkan Olsén och Wictoria, en av hans elever vid Klarälvdalens Folkhögskola. Håkan är ledare för ett nyligen startat projekt, i folkhögskolans regi, som i bild och text skall dokumentera Nordvärmland.
Vi hade den otroliga turen att hitta det mycket begränsade området i bergets nordostsluttning där laven växer, och kunde där glädjas åt att ”långskägget” fortfarande lever och frodas. Vi hittade exemplar som säkert var över två meter långa.
1605525823_wictoria-j.jpg

1605525886_hakan-j.jpg

1605525887_langskaegg_ett-j.jpg

1605525885_langskaegg_tva-j.jpg

Re: En värmländsk gammelskog.

Postat: tor 03 dec 2020, 06:45
av Orsa
Det finns inte så mycket sånt. Vi människor vill ha mycket, bra, billigt och nu och tycker om att åka bil, äta gott och se på bildskärm. Därför tar vi och bygger oss maskiner så vi slipper få lite gjort på lång tid och leva ”fattigt”. Vi hämtar sten och liknande ur backen, eldar hårt och skördar växter mer och mer vartefter uppfinningen pengar/ekonomi spinner okontrollerat vilket leder till en karusell som ger mer och mer människor på klotet och dessa kan få mer och mer av mycket, bra och billigt.
Där nånstans urbanisering, befolkningstillväxt, varuhunger och kortare lav i skogen.