Sida 1 av 1

Naturskog i Norra Värmland

Postat: ons 11 nov 2020, 08:28
av Sillero
Gartosofta, det blommande berget i norra Värmland.

Långt bort i ingenstans, fast ändå i Värmland, reser sig pyramidlikt ett berg högt över det omgivande skogslandskapet. Berget är Gartosofta. I boken ”Botaniska strövtåg i Värmland” skriver den värmländske botanisten Fredrik Hård av Segerstad följande, sedan han besökt berget sommaren 1938: ”Och vilket berg. Vi hade knappt hunnit fram till dess nedre sluttningar, förrän vi förstod, att vi funnit det vi sökte. Vegetationen var av rent otrolig yppighet: två stora karlar nästan försvann i snår av strutbräken och älgtolta. I skuggan av dessa växte den älskliga lundstjärnblomman, med sina stora, bländvita blommor; skogsvicker klängde bland buskarna”.
Någon har sagt att om man på håll betraktar berget från en speciell vinkel, så liknar dess profil en björns huvud. Namnet ”Gartosofta” lär visst betyda just ”björnhuvud” på gammelfinska.
Som framgår av Hård av Segerstads euforiska beskrivning av berget är Gartosofta ett verkligt blomsterberg. Många botanister har klättrat i det svårtillgängliga berget efter Segerstads besök. Växtinventeringar har genomförts av bland andra Björn Ehrenroth, karlstadsbiolog. Listan över växter han hittade där blev lång. Mer än 130 arter noterades.
För någon vecka sedan besökte jag detta berg tillsammans med ett par naturintresserade vänner från Dalarna. Berget är numera avsatt som naturreservat med informationstavla och markerad vandringsled. Någon omfattande växtinventering vid besöket blev det inte för vår del. Vi gick vandringsleden, som omgavs av manshöga strutbräken, träjon, majbräken, tortor och hässleklockor, för att nu nämna några av de växter vi såg. Här finns också, högt uppe i branterna, dit vi inte tog oss, det enda värmländska fyndet av tuvbräcka. Några fjällväxter, som nordisk stormhatt och vitsippsranunkel, har sina sydligaste utposter här. Orkidéerna grönkulla och korallrot, vilka är näst intill rariteter i södra delen av vårt landskap, är ganska vanliga här i sluttningarna nedanför bergkleven.
Bilderna från vårt besök vid Gartosofta togs av fotograf Håken Olsén. Tjejen med kameran är Yvonne. De blå blommorna är torta, eller fjälltolta som den också brukar kallas.
Gartosofta ligger nordväst om Bjurberget i Torsby kommun. En fullt farbar skogsbilväg leder fram till bergets fot. Berget är absolut värt ett besök.