Sida 2 av 2

Re: Bränna själv..... Med skogens smaker

Postat: tor 04 apr 2019, 19:02
av jannee
Det som var vanligast förekommande var bultdricka eller finare namn bultöl.
I själva verket var det inget annat än mäsk.
Man fyllde en damejeanne med lite olika ingredienser + jäst och vatten.
Vad det råg som ingrediens kallades det ofta för bultöl.
Därefter grävde man ned damejeannen ofta i dyngan i dyngstan, gödseln höll oftast en optimal temperatur.
Inget ovanligt att försigkomna drängar och småpojkar provsmakade varan innan den jäst färdigt.
När det slutat jäsa silade man bort ingredienserna och inmundigade drycken.
Där kunskapen fanns brände eller kokade man mäsken som då oftast var baserad på potatis.
Min morfar berättade allt detta för mig i min barndom = väldigt länge sedan, och har kanske glömt några väsentligheter.
Men socker nyttjades ej - var väldigt dyrt, ej heller har jag någon kunskap om hur de renade drycken om de nu ens gjorde det.

Re: Bränna själv..... Med skogens smaker

Postat: tor 04 apr 2019, 20:30
av Bax
Här i trakterna kallas det jäsning. Förvarades i mjölkkrukor. Dom grävde ofta ner krukorna i en myrstack för ideal temperatur.

Re: Bränna själv..... Med skogens smaker

Postat: fre 05 apr 2019, 00:46
av Göt
Det finns väl några mindre bränneri kanske dom kan bli intresserade att ta fram din produkt

Re: Bränna själv..... Med skogens smaker

Postat: fre 05 apr 2019, 06:44
av Avslutat-02
Göt skrev:Det finns väl några mindre bränneri kanske dom kan bli intresserade att ta fram din produkt


Ja det finns nog den vägen att gå, när jag väl bestämt produkter.

Det hade varit roligt att kunna bränna , smaksätta och lagra på olika fat eller med olika sorts virke själv hemma, och sedan kanske ha en liten mindre lokal för förtäring och provsmakning, nere vid Ljusnans dalgång.

Re: Bränna själv..... Med skogens smaker

Postat: fre 05 apr 2019, 06:56
av Camaro1969
visst går det.

Jon Hillgren i Härnösand startade gintillverkning och de har väl fått de flesta utmärkelser man kan få, världens bästa gin osv..

https://hernogin.com/

Gin har ju den fördelen jämfört med whisky att man slipper lagringstiden.
svensk whisky kommer troligen aldrig bli någon hit då konkurrensen är för stor.
dock gillar jag fin idee med ren sprit, den går liksom gin bara att öka produktionen från en dag till en annan..

Re: Bränna själv..... Med skogens smaker

Postat: fre 05 apr 2019, 10:10
av Avslutat-02
Jag läste ett intressant inslag om att kan använda svag ström genom spriten.

Man sätter en skruv igenom en träbit, sedan likadant på den andra sidan.
Kopplar sedan på ström genom sladdarna.

Efter ett dygn hade både spriten ändrat färg och smak. :-bd

Den blev mer lik whisky i smaken och färgen.