tor 04 apr 2019, 19:02#560468
Det som var vanligast förekommande var bultdricka eller finare namn bultöl.
I själva verket var det inget annat än mäsk.
Man fyllde en damejeanne med lite olika ingredienser + jäst och vatten.
Vad det råg som ingrediens kallades det ofta för bultöl.
Därefter grävde man ned damejeannen ofta i dyngan i dyngstan, gödseln höll oftast en optimal temperatur.
Inget ovanligt att försigkomna drängar och småpojkar provsmakade varan innan den jäst färdigt.
När det slutat jäsa silade man bort ingredienserna och inmundigade drycken.
Där kunskapen fanns brände eller kokade man mäsken som då oftast var baserad på potatis.
Min morfar berättade allt detta för mig i min barndom = väldigt länge sedan, och har kanske glömt några väsentligheter.
Men socker nyttjades ej - var väldigt dyrt, ej heller har jag någon kunskap om hur de renade drycken om de nu ens gjorde det.