Sida 1 av 1

sälja del av jordbruksfastighet

Postat: tor 24 jan 2019, 13:02
av vest på backs
jag är på väg att sälja 24-26 ha och behålla 2-4 ha med ekonomibyggnader.

min fråga är vilken del som fördelaktigast avstyckas.
vilken del blir stamfastighet,kan man välja?
om jag isf behåller 2-4 ha som stamfastighet vad är fördelen med stamfastighet jämfört med avstyckad fastighet.
hur blir skatten 27% alltid eller mindre vid nån typ av delning.
obs detta är ingen skogsfastighet

Re: sälja del av jordbruksfastighet

Postat: fre 25 jan 2019, 15:28
av GustavR
Du kan välja. Det kan dock vara värt att vara övertydlig vid ansökan om fastighetsbildning.

Är fastigheten intecknad? Vid avstyckningen kan du begära att styckningslotten ska vara fri från inteckningar. Pantbreven kommer då bara belasta stamfastigheten (förutsatt att den utgör fullgod säkerhet). Pantbreven har ett värde, och generellt brukar säljaren vilja ha kvar pantbreven på den del av fastigheten som ska behållas. I ditt fall ska du då stycka av skogen och behålla gården som stamfastighet.

Mvh Gustav

Re: sälja del av jordbruksfastighet

Postat: fre 25 jan 2019, 15:44
av busholle
Jag är inte lika säker på att du har något val. Försöker du få markdelen på 25ha till en egen fastighet så är det risk att de betraktar den som icke ändamålsenlig då den är för liten för jord eller skogsbruk. Huset är mycket lättare att få ändamålsenlig då det gäller bostadsändamål och de har större friheter i fastighetsbildningen.

Annars håller jag med Gustav om de övriga sakerna. Ytterligare saker att tänka på är hur andelar i samfälligheter och övriga rättigheter ska fördelas. Fiskerätt är en sådan som eventuellt kan fördelas mellan de delarna som styckas.

Vad är ändamålet med försäljningen? Om det är en närliggande granne som köper så är det troligen ingen styckning utan en fastighetsreglering som är aktuell.