Här är orginaltexten från Vasaloppet som ligget till grund för tråden.
Lägger in den bara för att få diskussionen så nyanserad som möjligt så att man kan bilda sig en uppfattning,
utan någon egen värdering.
Saxsat från Vasaloppet .
http://www.vasaloppet.se/nyheter/en-gro ... ppssondag/En grön Vasaloppssöndag
Det blir en meny helt fri från kött, fågel och fisk, så kallad lakto-ovo-vegetarisk, för deltagarna i Vasaloppet söndagen den 4 mars. På kontrollerna serveras sedan flera år tillbaka enbart vegetariska alternativ, bland annat vetebullar, grönsaksbuljong och blåbärssoppa, och i år är även måltiden som erbjuds deltagarna efter genomfört lopp tillagad utan kött.
– Som ett led i vårt hållbarhetsarbete och för att minska vårt klimatavtryck är vi stolta över att i år servera en mycket god, grön lasagne till alla hungriga Vasaloppsåkare, säger Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet.
Under Vasaloppssöndagen ingår en måltid för deltagarna efter genomfört lopp. En måltid som serveras i Mora på Mora Gymnasium och Prästholmen i Mora Ishall. I år står lakto-ovo-vegetarisk lasagne på menyn. En rätt som är väl sammansatt med fett, kolhydrater och protein, i form av baljväxter, för att ge tillräckligt med näring och återhämtning till alla som nyss genomfört kraftprovet att ta sig de nio milen mellan Sälen och Mora på skidor.
– Alla kommer att bli mätta och få tillräckligt med energi efter sitt genomförda lopp. Vi serverar, precis som vanligt, en måltid men i år har vi valt att tillsätta baljväxter som proteinkälla istället för kött, fågel eller fisk, säger Tommy Höglund.
Vasaloppets hållbarhetsarbete sätter i år prägel på flera områden under Vasaloppets vintervecka. När det gäller maten i Vasaloppsmässan i Mora är till exempel samtliga proteinkällor svenska och köttet är lokalproducerat. Utöver det finns alltid flera vegetariska alternativ på menyn.
– Vi gör det vi kan för att minska vårt klimatavtryck på fler olika nivåer. Att införa tidstraff för nedskräpning, anlägga fjärrvärme för att värma upp vårt mässtält, rekommendera deltagarna att välja fluorfritt när de bokar valla och nu välja en alternativ proteinkälla i de måltider som serveras är bara några av de åtgärder vi nu genomför, säger Mats Rylander, miljöansvarig på Vasaloppet.
Fotnot:
De största utsläppsminskningarna en privatperson kan göra är, enligt Naturvårdsverket, att genomföra färre flygresor, minska sin köttkonsumtion och nyttja mer hållbara fordonstransporter.