Öppna kategorin

Virkesbrist redan på Romartiden

1 inlägg 1769 visningar Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Virkesbrist redan på Romartiden

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#490209 Såg häromdagen ett program på Access-kanalen om skatter på "Israel museum" i Jerusalem. Man hade forskat i korsfästning och ansåg att bristen på användbart virke uteslöt att korsen som de kristna förödmjukande fästes på av romarna, kunde ha sett ut som de alltid avbildas. Ett rejält ihophugget kors av rakvuxet virke.

Mest sannolikt var det några krokväxta 2-metersbitar i X-form som man band ihop på mitten. Spikarna torde man återanvänt flitigt (kanske hade man gott om järn men inte kol?), men det fanns en funnen spik i ett hälben (en av skatterna på muséet) som påvisade att X-teorin var mest riktig. Nageln hade gått i kvist och krökt fast sej i virket och Hultafors hade väl inte kommit igång med kobensexporten riktigt. Därför fanns detta fynd.
Dessa X-kors, ett per person var sedan lämpliga att resa upp mot exemkpelvis en mur/ vägg, då de ju hade som 2 träben neråt (och 2 människo, om man inte vände på steken förstås).
En av de lärde på muséet hade det något osannolika namnet Haim Gitler. Undrar om namnbyte är en kvistig gren i Israel?   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).