Öppna kategorin

LRF Västerbotten positiv till idéer från Landsbygdskommittén

1 inlägg 1213 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

LRF Västerbotten positiv till idéer från Landsbygdskommittén

Sweden-viking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#430658 LRF Västerbotten positiv till idéer från Landsbygdskommittén
Västerbotten LRF Västerbotten välkomnar många av idéerna i slutbetänkandet från den parlamentariska landsbygdskommittén, som överlämnades till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på onsdagen.

– Till de viktigare för jordbruket hör att offentlig upphandling ska innehålla krav som motsvarar svenska miljö- och djurskyddskrav. Men det gäller att komma från ord till handling, säger Arne Lindström, LRF Västerbottens ordförande.

"Bra att det finns på pränt"
Den offentliga upphandlingen i Sverige, där skattemedel inte sällan används till att handla importerad mat som producerats på i Sverige förbjudna sätt är en fråga som LRF arbetat länge med. I slutbetänkandet för Sveriges landsbygder – en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) slås fast att den svenska livsmedelsproduktionen bör öka. Ett led i det är att offentlig upphandling ska innehålla krav som motsvarar svenska miljökrav och regler för djurskydd.

– Det är mycket bra att detta nu finns på pränt, men det återstår att se hur det ska gå till praktiskt. I slutänden är det kommunerna, och inte utredarna, som sitter där och menar att det blir för dyrt med svensk mat, säger Arne Lindström.

Det gröna näringslivet kan bidra
Andra intressanta förslag i slutbetänkandet är exempelvis att Almi och Saminvest AB tydligare ska fokusera och investera i företag i glesa och mycket glesa områden, i platsbundna verksamheter och främja en övergång till en biobaserad samhällsekonomi. Även Vinnova ska i ökad omfattning stötta denna utveckling.
LRF Västerbotten välkomnar att utredningen ser potentialen i näringslivet på landsbygden, och ambitionen att skapa en sammanhållen landsbygdspolitik.
– Att man nu från högsta ort förstår att vi har ett problem med avståndet mellan stad och land är hoppfullt. Med rätt förutsättningar kan det gröna näringslivet och landsbygden bidra än mer till stärkt ekonomi, en omställning till det fossilfria samhället och livsmedel som producerats på ett ansvarsfullt sätt, säger Arne Lindström.   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).