Sida 1 av 1

bushcraft någon???

Postat: sön 06 nov 2016, 17:26
av LonelyWoodMan
Kanske är ett forum mer för folk som avverkar, sågar, OSV, i skogen än de som jag, som försöker lära sig om bushcraft, friluftsliv och det.

Re: bushcraft någon???

Postat: sön 06 nov 2016, 17:38
av Niking
Bushcraft ingår inte på något sätt i allemansrätten, utan kräver markägarens uttryckliga tillstånd.
/Niklas

Re: bushcraft någon???

Postat: sön 06 nov 2016, 19:14
av LonelyWoodMan
Det beror väl på vad man gör? Att tex såga ner träd för att bygga något, där behöver man markägarens godkännande men om man använder träd och grenar som ligger på marken så är det okej. Kommer ihåg allemansrätten lite sådär, men vet att man inte ska störa eller förstöra.

Re: bushcraft någon???

Postat: sön 06 nov 2016, 19:38
av Niking
Ligger det på marken, ska det kanske bli grot eller näring till kvarstående träd.
/Niklas

Re: bushcraft någon???

Postat: sön 06 nov 2016, 20:17
av Blivande snickare
Niking skrev:Ligger det på marken, ska det kanske bli grot eller näring till kvarstående träd.
/Niklas

Men bygga en koja är väl inte olagligt?
Då är ju ändå biomassan kvar i skogen. För jag tror inte TS tänkte gå å riva i första bästa stora rishög å bygga en koja på ett nyplanterat hygge.

Jag säger inte att man ska göra nåt utan att fråga markägaren om lov men nedfallna grenar i en samlad hög som kojan slutligen blir (antar att du inte tänkte flytta dit) är nog inget brott.

Re: bushcraft någon???

Postat: sön 06 nov 2016, 20:28
av Niking
Det är skillnad på nedfallna torrgrenar och kvistade grenar vid en avverkning...

Å vad kojbygge beträffar, så kan det ju snabbt bli en "tattarstad" av det om kojbyggarna är t.ex. tiggare eller bärplockare.

Å ska kojan fästas på ett eller flera träd, torde det definitivt kräva markägarens uttryckliga tillstånd.
/Niklas

Re: bushcraft någon???

Postat: sön 06 nov 2016, 20:45
av LonelyWoodMan
Fattiga utländska människor har inget med det här att göra. Men om man ska prata om dem så har jag inte hört om några som byggt kojor eller tältat i någon skog.

Om någon nu byggt en koja av döda grenar och fäst det mot ett levande träd så får väl markägaren (om hen nu behöver såga ner det trädet) förstöra kojan. Men någon skada från att någon bygger något i skogen, så länge det inte är av levande träd eller så, det ser jag inget fel med. Finns det något slags skydd och folk går igenom där så blir det ju bara en trevlig rastplats, samt något roligt att leka i för barnen.

Re: bushcraft någon???

Postat: sön 06 nov 2016, 20:56
av Göt
om man frågar markägaren behöver det väl inte vara ett problem

Re: bushcraft någon???

Postat: sön 06 nov 2016, 21:02
av Niking
Troligtvis är i så fall kojan fäst med spik, skruv och/eller ståltråd i träden, vilket resulterar i metallvrak. Sålunda är virkesvärdet förstört och således allemansrätten vida överskriden. Oftast lögn att sedan få fast den skyldige...

Hur svårt kan det egentligen vara att ödmjukt fråga markägaren om lov först (och givetvis respektera ett eventuellt nej)?

Annars går det ju alldeles utmärkt att själv köpa mark på öppna marknaden och sedan bushcrafta där efter behag.

Å det är ju inte bara fattiga utlänningar som ställer till det för stackars skogsägare. Det även rika bushcraftande snorungar också göra http://www.lantbruk.com/skog/som-om-kriget-dragit-fram
/Niklas

Re: bushcraft någon???

Postat: sön 06 nov 2016, 21:13
av Elfving
Blev lite osäker på definition av bushcraft, så jag tog hjälp av wikipedia:

Bushcraft is about thriving in the natural environment, and the acquisition of the skills and knowledge to do so. Bushcraft skills include firecraft, tracking, hunting, fishing, shelter-building, navigation by natural means, the use of tools such as knives and axes, foraging, water sourcing, hand-carving wood, container construction from natural materials, and rope and twine-making, among others.

Jag tycker inte att det finns någon konflikt mellan ovanstående och allemansrätten? Jakt och fiske kan man inte hålla på med utan tillstånd, men det var inte trådstartarens fråga!

På svenska skulle det där väl kallas vildmarksliv? Shelter Building känns lite omodernt kanske, nuförtiden finns bra tält som knappt väger nåt. Varför skulle man egentligen vilja bygga ett shelter?

Re: bushcraft någon???

Postat: sön 06 nov 2016, 21:23
av Mangan
För Att Man Kan. För att slippa bära med sig.

Re: bushcraft någon???

Postat: sön 06 nov 2016, 21:32
av Göt
Är det inte det scouter håller på med? Tycker att det låter som samma sak