Öppna kategorin

Politiker måste ta tillbaks makten från myndigheterna

2 inlägg 1447 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Politiker måste ta tillbaks makten från myndigheterna

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
Användarvisningsbild

Re: Politiker måste ta tillbaks makten från myndigheterna

Sweden-viking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#405872 Håller med, bifogar ett citat:

"Men dagens riksdagsledamöter verkar allt mindre intresserade av att utöva makt och av att leva upp till det förtroende vi gett dem.

I allt högre utsträckning överlämnar de i stället makten till enskilda tjänstemän på olika myndigheter. Detta sker bland annat därför att riksdagsledamöterna inte tycks förstå konsekvenserna av de lagar de stiftar. Lagstiftningen tenderar också att allt oftare bli en ramlagstiftning som lämnar ett stort utrymme åt tillämpningar som ibland går stick i stäv med lagstiftningens syfte.

Det finns många exempel på denna utveckling. Sveriges sätt att implementera EUs vattendirektiv är ett flagrant sådant exempel. Det gäller också den misslyckade rovdjurspolitiken. Tillämpningen av strandskyddsbestämmelserna går också på många håll stick i stäv med det beslut riksdagen fattade för några år sedan.

Många tror att myndighetsbeslut fattas av hela myndigheten eller av en myndighetsstyrelse. I själva verket fattas besluten av en eller några få tjänstemän.

Detta leder till att olika länsstyrelser fattar olika beslut i ärenden som är helt identiska. Så borde det inte få vara i en rättsstat, men det pågår utan att politikerna gör något åt saken.

Tyvärr tenderar denna rättsröta att öka i omfattning."

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).