Öppna kategorin

Svenskt Skogsbruk 2030 - samma fast annorlunda

1 inlägg 2519 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Svenskt Skogsbruk 2030 - samma fast annorlunda

Fredrik Reuter  
#355109 Det ser dystert men samtidigt ljust ut för Svenskt skogsbruk om 15 år. Detta enligt en rapport från konsultföretaget Macklean som presenterats nyligen.

Branschen har ett jobb med att få kvalificerad arbetskraft till en bransch som klassas som "tung" och jobbig att arbeta i - inte attraktiv med andra ord. Stora kommande pensionsavgångar gör också att mycket ny arbetskraft måste rekryteras. Samtidigt sägs i rapporten att "70 är det nya 50" och att då äldre jobbar längre i framtiden.

Det positiva är enligt rapporten att produkterna från skogen kommer fortsätta vara attraktiva, sågade trävaror och papper är produkter som är väl inarbetade och kommer finnas som vanligt på marknaden, det positiva är att skogsbranschen nu har en unik möjlighet att, genom att alliera sig med andra branscher, ta fram högteknologiska produkter som grön kolfiber och nanocellulosa som kan bli stora produkter i framtiden. Dessutom kan branschen rida på miljövågen och produktområdet energi från skogen.

Något att jobba med enligt rapporten är att föra lobbyverksamhet och visa att skogsbruket är en miljöinsats istället för en miljöbov och skövlare, det ligger kanske också i linje med att jobba för att få fler människor intresserade för att arbete med skogen och skogens produkter.

Skogindustrierna skriver i samband med presentationen av rapporten att 40% av arbetskraften kommer gå i pension på Smurfit Kappa i Piteå inom en 10 årsperiod.

Rapporten bifogas i sin helhet. Länk till skogsindustrierna nedan.

http://www.skogsindustrierna.org/skog-i ... g-i-skogen   TS
Elmia
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).