Öppna kategorin

Paperlab - Epson gör nytt papper av gammalt

3 inlägg 2468 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Paperlab - Epson gör nytt papper av gammalt

Fredrik Reuter  
#354796 Japanska företaget Epson presenterar nu en ny maskin för kontoret som gör nytt kontorspapper av gammalt papper som strimlats i dokumentförstörare - utan att använda vatten!

Troligtvis är det första maskinen i sitt slag som kan göra nytt papper av gammalt utan vatten.

http://global.epson.com/newsroom/2015/n ... 51201.html   TS
Avatar Fallback

Re: Paperlab - Epson gör nytt papper av gammalt

bgl  
#354826 Utan vatten, men med ett antal kemikalier för bindning och framför allt för att"måla över" färg/svärta från det kasserade pappret. Om denna metod skulle bli storskalig kommer också denna kemikalieförbrukning att bli stor. Bara en gissning, 2gram bindmedel+vitfärg för täckning per A4ark ger en förbrukning av12 kilo kemikalier om dagen. Mellan 2ton och 3 ton om året förbrukas!
När detta återtillverkade papper återvinns fler gånger i denna maskin igen sker en anrikning av kemikalier. Var kommer gränsen? I dagens returpappersprocesser sker löpande analyser för att säkerställa att återvunna fibrer inte är "utslitna". Kan maskinen göra motsvarande analys?
Det anges bara produktionen per dag, inte hur mycket returpapper som förbrukas.
Det kanske är så att kemikalieförbrukningen är så stor att maskinen i själva verket producerar ett "plastark" som är armerat av gammalt papper!

Användarvisningsbild

Re: Paperlab - Epson gör nytt papper av gammalt

Huggar Herman  
#354900 Det som sliter mest på fibern är när man löser upp returpapperet och maler det till massa igen. En fiber kan normalt användas 8 - 10 gånger innan den helt förlorat sina användbara egenskaper.
Det som gör att ett pappersark håller ihop och är starkt är de vätebindningar som bildas mellan fibrerna när man tillverkar papperet och, precis som bgl skriver, vore det ju helt vansinnigt att limma ihop strimlat papper och sedan måla över det som är tryckt på det med hjälp av en massa onödiga kemikalier.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).