Öppna kategorin

kläder av barrträd?

1 inlägg 1612 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

kläder av barrträd?

norrskog  
#334842 Garn tillverkad av barrved testas
PUBLICERAD I GÅR 08:48 | UPPDATERAD I GÅR 08:48

Share on favoritesShare on printShare on email
Garn tillverkat av papper kan snart bli verklighet. Mittuniversitetets forskningscentrum FSCN provar nu att skapa ett tunt garn av barrved.

Annons

"Målet är att pröva om det är möjligt att spinna tunna garner från smala remsor av papper som behandlas och sträcks under tillverkningen", säger Magnus Norgren, professor vid FSCN, Mittuniversitetet, i ett pressmeddelande.

Garnet ska baseras på pappersmassa från barrved som är tunn, stark och töjbar. Tillverkningen prövas i laboratorieskala och slår projektet väl ut skulle pappersgarnet, på sikt, kunna konkurrera med syntetfibrer som består av fossilbaserad råvara.

- Målsättningen är att kunna erbjuda ett miljövänligt alternativ eftersom vårt pappersgarn ska tillverkas av en förnyelsebar råvara, säger Bo Westerlind, professor vid FSCN, Mittuniversitetet. Pappersgarnet går att återvinna biologiskt och inga miljöfarliga kemikalier krävs vid tillverkningen.

Forskningen pågår i ett halvår och finansieras av Vinnova .   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar