Sida 1 av 1

Markstöld eller land grabbing

Postat: lör 29 nov 2014, 04:38
av Niking
Markstöld tycks ge ett väldigt rabalder när det sker i Afrika, men accepterat här i Sverige http://www.frihetsportalen.se/2014/11/m ... -grabbing/ :shock: 😡
/Niklas

Re: Markstöld eller land grabbing

Postat: lör 29 nov 2014, 10:11
av isteskog
I det demokratiska Sverige ... :wink:

Re: Markstöld eller land grabbing

Postat: lör 29 nov 2014, 14:35
av OAS-forests
Vad är frågan? vad jag vet så får markägarna mycket bra betalt om det hamnar ett vindkraftverk på fastigheten. Årlig ersättning baserad på % av elproduktionen vilket vida överstiger skogens avkastning.

Jag skulle gärna låta kraftbolag sätta upp vindkraftverk, de vill ju ändå bara utnyttja bergstoppar där boniteten är låg sedan får man nya skogsvägar byggda vilket underlättar skogsbruket.

Re: Markstöld eller land grabbing

Postat: lör 29 nov 2014, 14:55
av rokon
Om det gäller att tränga bort folk som bor i glesbygd där man exempelvis vill anlägga vindkraftpark då varje boende försvårar utbyggnad eftersom det finns avstånd som begränsar hur nära dessa får bo så finns vissa likheter. Lägg ned skolor och social service samt inför massa restriktioner då det är av övergripande nationellt intresse att inga bor där. Bostäderna ligger oftast inte på bergstoppar så någon ersättning utgår ej till dessa som bor vid bergets fot. Genom att lägga en kall hand över glesbygdens framtid blir kostnaderna små vid det slutliga övertagandet.

Re: Markstöld eller land grabbing

Postat: lör 29 nov 2014, 15:04
av OAS-forests
Men då är det ju inte markstöld man menar utan möjligen bostadsstöld. Vindkraften ger ju ändå några fasta arbetstillfällen till skillnad mot turism och bärplockning.

Re: Markstöld eller land grabbing

Postat: lör 29 nov 2014, 15:27
av rokon
Inte har jag något speciellt mot vindkraft men har suttit och mätt på mitt berg och istället för möjliga tre snurror utan min gård så blir det endast möjligt med ett om jag vill bo där. Men det är inte aktuellt med något kraftverk där.
Bostäder ligger ju på mark och jag tror det kallas landgrabbing i alla fall om de bränns ned. Har tidigare skett på 100.000 ha runt bara mitt ställe och fler områden längre bort, därefter har brunnar fyllts igen och marken ofta slätats till.
Sen när folk har flyttat så har vägarna byggts.
Landgrabbing kläs alltid med finare ord.

Re: Markstöld eller land grabbing

Postat: lör 29 nov 2014, 15:41
av OAS-forests
Jag håller delvis med dig Rokon, men problemet med att bo kvar i glesbygden är just möjligheten till ett bra jobb och lön. Det går ju inte att leva av vacker utsikt och frisk luft, man måste ju få in några kronor på kontot varje månad också. Sedan är det ju olyckligt om boendes åsikt inte beaktas tillräckligt. Dock har det varit så i alla tider i Sverige, ägaren till den mark där det ska byggas t.ex. vindkraft har större inflytande än boende på mindre fastigheter i närområdet.

Re: Markstöld eller land grabbing

Postat: lör 29 nov 2014, 19:26
av Bergsmannen
Inger Almström har en vidrig syn på äganderätten kan man konstatera. Frihetsportalen som är så mån om äganderätten är helt offside här. Jag har sett baksidan på de här vindkrafthatarna och den är mindre rolig.

Ska ge några exempel på argument som framförts.

1. Fjärilar kan inte fortplanta sig i ljudet av vindkraftverk.

2. Hur ska vi stå ut med svanarnas dödskrik när de kör in i propellrarna.

3. Lamporna på vingarna kommer bilda ett tivoli i skogen.

4. All mark där vindkraftverk står kommer att stängslas in.


Detta är bara en liten del av alla de idiotier jag hört om vindkraft. Fy fan säger jag bara.

Re: Markstöld eller land grabbing

Postat: lör 29 nov 2014, 19:35
av jannee
Nu glömde du fladdermössen, flera kraftverk som inte fått byggas p.g.a. deras bevarande eller inte.
Undrar hur många, om det eventuellt bara hänt, fladdermöss har dött p.g.a. något vindkraftverk.
Dessutom kan det bildas is på vingarna och någon eller något djur kan bli skadat av fallande isbitar.
Dock får man tydligen bygga nya kraftledningar lite hur son helst utan att varken kommun eller vanligt folk har något att säga till om.

Re: Markstöld eller land grabbing

Postat: lör 29 nov 2014, 19:36
av Mangan
Oj,jag orkade bara igenom början. Håller med Bergsmannen, vill Almström bestämma över andras egendom? Nästa steg är väl att klaga på alla kalhyggen som förstör de boendes utsikt. ;)

Re: Markstöld eller land grabbing

Postat: lör 29 nov 2014, 19:49
av anersimyra
Hur många Svenska markägare har drivits från gård och grund med vapenmakt ? Hur många döda talar vi om ? Eller kan det kanske vara så att artikelförfattaren inte förstår vad som sker i Afrika ? Själv gissar jag på att skribenten är en helt vanlig rättshaverist, alternativt bara en ovanligt galen galning.. :shock: :shock: :shock: :smile: