Användarstudie med Markägare

 Svara  8 inlägg  3163 visn.  1 följer
Avatar Fallback

Användarstudie med Markägare

 
#288689 Hejsan!

Jag och några andra studenter på Linköpings universitet läser just nu en kurs i vilken vi har ett samarbete med Länsstyrelsen i Jönköping. Detta samarbete består delvis i att genomföra en användarstudie för berörda målgrupper gällande hur de i dagsläget tar till sig information om natur- och kulturvärden utanför detaljplanelagt område (t.ex. skyddade områden, kulturarv, fornlämningar etc.) från myndigheter såsom just Länsstyrelsen. Projektets mål är att utveckla en ny tjänst som förenklar det för markägare/fastighetsägare att ta till sig denna sorts information. Vi har fått lite problem med att komma kontakt med sådana människor och därför tar vi till alla knep vi kan - ett av dem är att posta här. :smile:

Vad jag undrar är därför om ni här på forumet skulle kunna vara behjälpliga med tips och/eller förslag om vart vi skulle kunna vända oss för att komma i kontakt med personer inom denna målgrupp - d.v.s. markägare som på något sätt har erfarenhet med att efterfråga information om sina marker från Länsstyrelsen eller liknande myndigheter.

Och om det är någon här som skulle vara villig att bli intervjuad så skicka gärna ett PM här på forumet!

Tacksam för svar!   TS
Haglöfs
Avatar Fallback

Re: Användarstudie med Markägare

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#288690 Hej, berätta gärna lite mer om kursen och vad ni läser.

Avatar Fallback

Re: Användarstudie med Markägare

 
#288691 Gärna!

Kursen heter Interaktionsdesign och går som en del av programmet Kognitionsvetenskap på Linköpings universitet. Kognitionsvetenskap inkluderar dataologi, beteendevetenskap, psykologi och design för att nämna några av ämnena. En kognitionsvetare kan därför jobba med sådana saker som att utveckla system/produkter/tjänster där man behöver ta hänsyn till hur folk uppfattar saker och hur man ska forma saker för att de ska fungera så felfritt som möjlig med användaren och hur användaren tolkar/uppfattar saker i åtanke!

I denna kursen har vi som sagt ett samarbete med Länsstyrelsen i Jönköping. De håller på med ett projekt där de vill utveckla en ny tjänst som samlar all sorts information en fastighetsägare/markägare kan tänka sig vara intresserad av på ett ställe, där informationen är samlad på ett lättförståeligt och smidigt sätt. Vår roll i detta är att göra en mindre användarstudie där vi tar fram några "personor", d.v.s. några fiktiva "typiska användare" av sådana tjänster. Detta för att senare i designskedet kunna ta hänsyn till hur nuvarande tjänster fungerar och hur de uppfattas och vilka problem som finns i anknytning med detta som behöver lösas i en ny design!

   TS
Avatar Fallback

Re: Användarstudie med Markägare

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#288695 Ni tar helt för givet att Länstyrelsen vet mer om våra fastigheter än vad vi gör själva? :???:

Avatar Fallback

Re: Användarstudie med Markägare

 
#288697 Nej inte alls, men Länsstyrelsen tillhandahåller viss information om t.ex. regler och lagar beroende på vad man får göra med tanke på om man skulle ha en fornlämning på sin mark - sådan sorts information. Eller om det råkar finnas ett vattenskyddsområde i närheten eller liknande.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Användarstudie med Markägare

 
#288698 Men jag förstår inte riktigt. Varför skulle jag som markägare behöva fråga länstyrelsen om hur min mark ser ut? Det är väl möjligen tvärsom som kan vara aktuellt, eller?

Användarvisningsbild

Re: Användarstudie med Markägare

 
#288699 Okej, nu skrev vi om varandra, då är jag med. Det är alltså en infosite om lagar och regler som kan vara relevanta för en skogsägare när man ska avverka eller genomföra andra åtgärder.

Avatar Fallback

Re: Användarstudie med Markägare

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#288709 Uppgifter om vägar, klassning av våtmarker, översiktsplan.

Sånt som man inte ser när man går runt i skogen. :)

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Samer vann mot markägare av Niking - fre 29 apr 2011, 00:20
i Skogsnyheter
6 svar
2585 läst
av JD 2006     
fre 06 maj 2011, 20:03
Umeå kommun lurar markägare av Zalman - ons 07 sep 2011, 09:52
i Skogsnyheter
5 svar
2840 läst
av halvproffs     
tor 08 sep 2011, 16:19
Markägare nekas skyddsjakt på älg av Mangan - sön 12 feb 2012, 10:51
i Skogsmiljö och Trädlära
6 svar
3190 läst
av Famag     
mån 13 feb 2012, 01:26
ny bliven markägare av jhb - lör 15 dec 2012, 18:37
i Skogsfastigheter
8 svar
4241 läst
av machonisti     
lör 15 dec 2012, 21:54
Markägare måste ta bort hägn av Niking - ons 09 apr 2014, 20:48
i Skogsnyheter
5 svar
2356 läst
av JensSkoog     
ons 09 apr 2014, 21:47