Skogsnyheter

Skogsstrejk på gång?

9 inlägg 3709 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogsstrejk på gång?

Fredrik Reuter  
#92337 GS facket har avbrutit årets förhandlingar om skogsavtal som berör 3.000 anslutna, strejk kan bli aktuellt per 1 juni. Sveaskog, Stora Enzo Skog AB, SCA Skog AB, Holmen Skog AB, Bergvik Skog Plantor AB och Svenska Skogsplantor AB är företag som berörs om det blir strejk 1 Juni.

http://www.gsfacket.se/home/gs/admin.ns ... enDocument   TS
Användarvisningsbild

Re: Skogsstrejk på gång?

SkogsGotte  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#92338 Usch vilket kaos det kan bli här framöver :S

Användarvisningsbild

Re: Skogsstrejk på gång?

SkogsGotte  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#92796 Ingen här som är berörd av strejken? Själv håller man på att förbereda sig med att få ut så mycket plant som möjligt till upplagen så att man iallafall klarar sig med plant tills 7-8 juni.... Dom lät iaf fruktansvärt stressade på plantskolan....

Avatar Fallback

Re: Skogsstrejk på gång?

inkazar  
#92823 inte hört nånting om det här, enda ja har märkt av det är att ja läste den här tråden och klickade på länken xD

Avatar Fallback

Re: Skogsstrejk på gång?

röjjare  
#93064 Hörde nåt om det där på radio. Kan inte bry mig mindre.
Vem skall komma ut och kolla om jag jobbar eller inte :wink:

Användarvisningsbild

Re: Skogsstrejk på gång?

Fredrik Reuter  
#93208 Hej,
ATL skrev lite mer om strejken igår: http://www.atl.nu/Article.jsp?article=60346

Lite mer info på fackets hemsida: http://www.gsfacket.se/home/gs/admin.ns ... enDocument

   TS
Användarvisningsbild

Det blir ingen strejk

Fredrik Reuter  
#93212 Det blir ingen strejk, det är avblåst, läs mer på bl a Skogsaktuellt: http://www.skogsaktuellt.se/?p=34474&pt=108&m=1422

   TS
Användarvisningsbild

Re: Skogsstrejk på gång?

SkogsGotte  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#93237 Phew upptäckte det just innan jag hade tänkt att beställa ett extra last plant för att vara på den säkra sidan... känns skönt att man inte behöver oroa sig över allt för mycket plant som man har på upplagen.

Annars har det varit sanslöst tyst om strejken... Man förstod iaf att facket iallafall inte skulle vika ned sig. För engångs skull så var man på deras sida :o men är ju ändå fel att enskilda firmor ej ska kunna ta på sig skogsvårdsjobb åt de större bolagen...

Användarvisningsbild

Re: Skogsstrejk på gång?

Huggarn  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#93280 "Arbetsfreden räddad - nytt avtal för skogsbruket tecknat idag."

Citat:

Sidan granskad/uppdaterad: 2010-05-31 12:05
2010-05-31

Ett 22 månaders avtal tecknades idag mellan SLA och GS. Uppgörelsen följer övriga avtal inom industrin vad gäller lönehöjningar och allmänna villkor. Bemanningsfrågan har lösts på samma sätt som GS träffat överenskommelse med bl a Skogsindustrierna och TMF.

”Även om vi inte nådde ända fram med vad vi hade önskat i avtalsrörelsen så är det alltid positivt med ett avtal och att arbetsfreden är räddad” säger Katarina Novák, VD för SLA.
SLA ville i avtalsrörelsen ta bort en urgammal och helt förlegad regel i skogsavtalet som innebär en stark konkurrensbegränsning. Enligt regeln som kallas arbetstagardefinitionen får ett enmansföretag aldrig sälja skogsvårdstjänster. En enmansföretagare ska alltså tvingas in i anställning enligt facket. GS-facket har vetorätt på området och den utnyttjas regelmässigt. Avtalsregeln tillkom på 1950-talet när förhållandena var helt och hållet annorlunda i skogen och i samhället än vad de är idag. GS-facket hade varslat om strejk för att få behålla den uråldriga paragrafen. Genom att hota med en strejk som i förlängningen skulle ha kunnat kosta skogsbruket och dess kunder miljardbelopp har GS tvingat SLA till underkastelse.

Varför vill SLA och dess medlemsföretag ta bort arbetstagardefinitionen?

Den är starkt konkurrensbegränsande. Många företag startar som enmansföretag och anställer när de skapat sig en marknad och viss stabilitet. Eftersom det inte går förhindras bildandet av nya företag och en befintlig struktur konserveras där sund konkurrens saknas med allt vad det innebär av minskat utvecklingstryck och effektivitet.

Den hämmar utveckling av befintliga företag på landsbygden och dess utveckling i stort. Många lantbrukare och samer vill gärna ha en kompletterande sysselsättning i sina företag och skogsvårdstjänster är för många ett utmärkt komplement. Facket sätter stopp. När man minskar förutsättningarna för att bedriva företagsamhet på landsbygden försvåras sysselsättningen, underlaget för att hålla bygder levande minskar, infrastruktur försvinner och det i sin tur försvårar att upprätthålla ett intensivt skogsbruk. Fackets recept är bl a att röjningstvång ska införas. Fritt företagande och konkurrens ger bättre välstånd för alla jämfört med planekonomi.

Skogsfolkets potential måste tas tillvara. Vissa människor vill vara anställda och vissa vill hellre vara egna företagare. Låt människor själva avgöra om hur de vill arbeta. Det ska inte facket lägga sig i. Många som vill vara företagare men som med nuvarande reglar hindras går förlorade för skogsbruket till förfång för hela skogsnäringen inklusive fackets medlemmar. Vem tillhandahåller jobb? Det gör inte facket utan företagen!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).