Sida 1 av 1

Stubbrytning i norr

Postat: tis 24 nov 2009, 21:58
av Fredrik Reuter

Re: Stubbrytning i norr

Postat: ons 25 nov 2009, 21:05
av Mickev
Vi tog igång våran grävare förra veckan på att bryta stubbar också, även de på försöksstadiet. Ser att vi har olika arbetssätt motför dom i länken. Stubbarna vi bryter ska ligga kvar ett år på hygget innan skotning. Detta för att dom ska torka och mer grus och jord ska falla av vid skotningen. Allt för att få så lite grus/jord som möjligt i "veden" som senare ska levereras.

Re: Stubbrytning i norr

Postat: tor 26 nov 2009, 16:38
av roten
Mickev skrev: Stubbarna vi bryter ska ligga kvar ett år på hygget innan skotning. Detta för att dom ska torka och mer grus och jord ska falla av vid skotningen. Allt för att få så lite grus/jord som möjligt i "veden" som senare ska levereras.

Lät ju vettigare att göra så. Lägger man i hög så faller ju bara sanden ner på stubbarna som ligger underst.

Re: Stubbrytning i norr

Postat: tor 26 nov 2009, 21:40
av Mickev
Ja och framförallt så skakar man ju loss rätt mycke grus om dom fått torka innan man skotar ihop dom. De blir ju en del skakning man får på köpet då. Jag inbildar mig att dom torkar bättre på hygget också än i en stor välta. Nu har jag inte varit ut och kollat hur dom gör i praktiken men då vi skulle börja med det så var tanken att vi skulle bryta upp stubben, hiva upp den uppåner så den landar i hålet där man drog upp den, det gör att "kakan" med jord och mark som följer med rötterna upp lägger sig i hålet där man tagit stubben, bara att det hamnar uppåner, vilket gör att dels får man mindre gropar, bra planteringsyta och mindre skakningar som på filmen.

Men om de var nått dom lyckats med i praktiken också vet jag inte, men det är ju bara att hoppas.

Re: Stubbrytning i norr

Postat: tor 18 feb 2010, 21:05
av Skogstattare
Är det ngn som kört Biorex 50? skulle vara kul att höra ngn åsikt om det aggregatet

Re: Stubbrytning i norr

Postat: lör 20 feb 2010, 18:29
av Mickev
Kan du fixa en bild på hur sen ser ut? Vet inte vad våran heter... men den är skit iallafall. Den går av.

Re: Stubbrytning i norr

Postat: lör 20 feb 2010, 20:26
av Skogstattare

Re: Stubbrytning i norr

Postat: sön 21 feb 2010, 10:03
av Mickev
Aha, nä då var de inte en sådan vi hade. Problemet med våran är att den hydraliska "klon" gått av och efter förstärkning så blev hydraliken för svag istället (eftersom klon behövde breddas med förstärkningsjärn vilket betyder att stubben måste bresa mer då man ska klyva den).