Trots förlusten så väljer Norra Skog att dela ut mer pengar till medlemmarna än vad man gjorde efter rekordåret 2022. Under 2024 förslås att föreningen delar ut totalt 231 miljoner kronor (185 miljoner 2023) fördelat som 7% ränta på insatser (5%), 30 kr/m3fub i efterlikvid (15 kr) och 35 kr/m3fub i insatsemission (35 kr) på levererat virke under 2023.
Norra Skog beskriver själva 2023 som ett "mellanår" men läser man igenom bokslutsrappoirten så kan man nog snarare kalla det för ett riktigt dåligt år. Föreningen har minskat sin avverkningsvolym med 250 000 m3f jämfört med i fjol och med en halv miljon kubikmeter om man jämfört med Norra Skogs första sammanslagna verksamhetsår 2020. Sågverken har minskat sin produktion med ca 70 000 m3sv jämfört med 2022 och jämfört med produktionen 2020 så har den sjunkit med mer än 130 miljoner m3sv eller minus 22%.
Norra Skog beskriver en besvärlig trävarumarknad med stor nedgång på den svenska byggmarknaden men även på många andra marknader. Tittar man på leveransvolymerna som Norra redovisar så ser Sverige ändå ut att ha klarat sig bra. De största nedgångarna i leveransvolym finns i Storbritannien och Egypten, både under 2022 och 2023. Norra Skog har ökat sina leveranser något till Kina, Japan och Tyskland men det förmår inte kompensera för de stora bortfallen som nämns här ovan. Jag noterar även att Norra Skog inte verkar skeppa något virke alls till den amerikanska marknaden. Den utgör en växande marknad för många svenska sågverk idag och det är många som ställer sitt hopp till en snar efterfrågeökning härifrån.
Timmerbrist
En viktig orsak till produktionsnedgången i sågverken enligt Norra är att det varit brist på timmer för Norra Skog. Trots att man säger sig ha ett stort rotstående lager och att inköpsverksamheten gått mycket bra under 2023 med rekordkontraktering. Norra har haft svårt att rekrytera avverkningskapacitet och den kapacitet man har tillgång till har gått allt mer i gallringar på grund av relativt sett bättre priser för massaveden(?). En del av det rotstående lagret verkar dessutom vara svårt att komma åt under vår och höst och i somras var brandrisken för hög för att köra. Det är ingen ände på eländet...
Fast å andra sida skriver Norra Skog att man har "Stärkt positionen trots försämrad konjunktur" och att "Vår allt starkare position på marknaden i kombination med delägarskapet i Husum Pulp AB har bidragit till att virkespriserna ökat trots en allt svagare konjunktur för både sågverk och massaindustri." Man har även ökat transporterna på järnväg och varit aktiv i att förbättra terminalstrukturen. Aktiviteten har varit intensiv för att öka avverkningskapaciteten och Norra har tagit in "flexibla resurser som främst härrör från Batikum". En produktionsledare som kan jobba med kommunikation, planering och utbildning för dessa flexibla resurser på deras modersmål har också rekryterats. Vi kan bekräfta att vi sett denna aktivitet i form av Facebook-annonser i Lettland där man försöker ragga avverkningsentreprenörer. Utöver att rekrytera avverkningskapacitet från Baltikum har Norra Skog börjat jobba med olika program för att stödja sina svenska entreprenörers möjligheter till att rekrytera unga personer och även metodutbilda dem i verksamheten.
Norra Skog anger också integreringen av förvärvet Meraskog som något postivt. Trots att de enligt bokslutsrapporten belastar Norras ekonomi med ett negativt resultat om 1,4 miljoner kronor. Med hjälp av Meraskog, som har köpverksamhet i både Värmland och Småland, har Norra Skog under året "skapat flera nya affärsupplägg där de byter både timmer och massaved med aktörer i Meraskogs verksamhetsområde och får igen motsvarade volym i Norra Skogs område." Underförstått att Norra Skog köper virke av skogsägare i Götaland till Götalandspriser och byter det mot virke i Norrland till Norrlandspriser?
Sågverkstung verksamhet
När man gått igenom verksamhetsrapporten så står det ganska klart att Norra Skog är en ganska "sågverkstung" organisation. När trävarumarknaden är kämpig så blir det jobbigt för Norra Skog. Tyvärr så finns det nog en hel del att göra för att få upp önskad lönsamhet i Norras trävaruverksamhet. Trots att man jobbar i en landsdel med de lägsta timmerpriserna (för högkvalitativt virke) så går verksamheten back. Formuleringar i verksamhetsrapporten skvallrar om att marknads- och försäljningsorganisationen har haft en viss utvecklingspotential:
En milstolpe är att vi under året skapat en ny egen enhet för försäljning av byggprodukter som innebär att onödiga mellanled är avvecklade. Marknads- och produktionsfrågor hanteras smidigare och direkt mellan produktion och marknad.
och
Inom vår säljorganisation är arbetssätt och inriktning nu stabiliserat och fokus ligger på att sänka säljkostnader främst genom att minska transaktionskostnader, detta på grund av färre mellanhänder. Vi fortsätter samtidigt att satsa offensivt på mer produktutveckling och kreativa affärslösningar, bland att genom att vi tillsatt speciella säljresurser som fokuserar mot produktutveckling tillsammans med specialister inom industrin.
Det är ändå positivt att Norra Skog verkar ta tag i sin försäljnings- och produktstruktur inom trävarusidan och förhoppningsvis har insikter i problembilden. Kort sagt: ska man få bättre betalt för virket så måste man ha mer direkt kontakt med kunderna och inte skeppa bulk via mellanhänder. I det här perspektivet kan man nog se det som välgörande för skogsägarna i norra Sverige att Norra Skog tappat så mycket på den Egyptiska marknaden så att man nu tvingas jobba upp nya och förhoppningsvis mer krävande marknader och kunder.
Hur var det nu med timmerbristen?
Norra Skog fortsätter att investera i sina sågverk och har nu gjort grundläggningsarbetet för nya timmersorteringar i både Kåge och Sävar. Ny digital teknik ska kunna spåra virket genom hela kedjan och enligt Norra Skog "optimera vilka trävaror som ska produceras ur just den individuella stocken" och därmed matcha rätt produkt med rätt kund. Men som alla sågverksinvesteringar som görs här i landet efter "Coronaboomen" så verkar även Norras investeringar vara rejält kapacitetshöjande: "där man på båda platserna bygger för att klara produktionsnivåer på över 500 000 kubikmeter sågad vara". Hur var det nu med timmerbristen?
Här kan ni läsa mer om Norra Skogs resultat samt ladda ner hela årsberättelsen för 2023:
https://www.norraskog.se/om-foreningen/ ... ch-siffror