SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skogsnyheter

Finsk skogsindustri vill utveckla utsläppsfri massa

1 inlägg 2051 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Finsk skogsindustri vill utveckla utsläppsfri massa  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#827565 Det finska forskningsinstitutet VTT går idag ut med nyheten om ett nytt stort forskningsprogram som de kallar för "Emission Free Pulping". Det är ett stort projekt som enligt VTT omfattar ca 170 miljoner kronor under fem år och många forskningsinstitut är inblandade varav flera i Sverige: RISE, Chalmers, KTH, LTU och Mittuniversitetet. Flera finska skogsindustri- och teknikleverantörsbolag är med som finansiärer men inga svenska bolag deltar och det finns ännu ingen finansiering från svenskt, offentligt håll.

Projektet Emission Free Pulping syftar till att både öka råvarueffektiviteten samtidigt som utsläppen av CO2 minskar eller elimineras. Problemformuleringen ser enligt VTT ut så här:

På grund av skogsresursernas begränsade natur är tillväxtmöjligheterna för industrin begränsade. Dessutom leder förbränning av biomassa i massaprocessen till utsläpp av biogen CO2. För att avsevärt förbättra resurseffektiviteten och öka förädlingsvärdet från trä är det viktigt att revidera de kemiska processerna och enhetsoperationerna som används i massaprocessen," säger Atte Virtanen, vice vd för biomaterialbearbetning och produkter på VTT. (översatt med Google translate från engelska/red)


Det nämns inte ett ord om BioCCS i projektet och mot bakgrund av målformuleringen om att "öka produktutbytet av trämaterial som används för massaframställning från cirka 50 % till cirka 70 %" så handlar det antagligen om helt andra utvecklingsspår. (BioCCS verkar nämligen kräva ytterligare volymer av biomassa då avskiljningsprocessen för CO2 är energikrävande.)

Finsk skogsindustri river plåstret?
Det är nog ingen slump att ett sådant här projekt startas upp nu. Tillgången på skogsråvara ser ut att bli knapp samtidigt som man inte behöver någon stor spåkula för att inse att massaindustrins stora förbränningsvolymer och CO2-utsläpp förr eller senare kommer att nagelfaras, Det är antagligen heller ingen slump att det är just i Finland ett sådant här projekt drar igång. Vi brukar säga att man är bättre på att "riva plåstret" i Finland, underförstått att inse verkligheten och agera på den. Som t ex att den finska skogen snart är på väg att bli en kolkälla om avverkningarna fortsätter i samma takt och att det därför inte finns ökade volymer av ved att tillgå i Finland. Här i Sverige verkar vi mer blunda för att motsvarande utveckling ser ut att vara på gång här också.

Svenska forskare men inga svenska skogsbolag?
Forskningsprojektet Emission Free Pulping involverar flera och viktiga svenska forskningsinstitut som KTH, Chalmers, LTU och Mittuniversitet. Svenska RISE är tillsamman med VTT med och leder projektet. Däremot finns inga svenska skogsbolag med ännu och det finns ingen svensk finansiering från offentligt håll. VTT skriver i sitt pressmeddelande att

Offentlig finansiering söks för närvarande även i Sverige och dörrar är öppna för nya företagspartners.


Vi får se om de svenska skogsbolagen hänger på det här projektet eller om man hellre jobbar med egna lösningar. Eller om man tycker att dagens nivå på massakokande är god nog och låter finnarna hållas med sitt. Framtiden får utvisa.

Jag tar den här finska satsningen som ytterligare ett tecken på att vi behöver utveckla hur vi använder den skogliga råvaruresursen. Något som Fredrik och undertecknad ofta pratar om i podden och som det uppenbarligen finns en insikt om även i skogsindustrin. I alla fall i Finland.

Läs den engelska pressreleasen om prohejket här:
https://www.prnewswire.com/news-release ... 36704.html
Kan man öka råvaruutnyttjandet till 70% i ett massabruk samtidigt som CO2-utsläppen minskas eller elimineras? Det är i alla fall målet för det stora finsk-svenska forskningsprogrammet "Emission Fre Pulping". Bild: Stora Enso




   TS
Elmia
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).