Skogsnyheter

Skogsbränder i Kanada driver upp trävarupriser

3 inlägg 1793 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogsbränder i Kanada driver upp trävarupriser

Torbjörn Johnsen  
#804644 Det har brunnit och brinner väldigt mycket skog i Kanada i år. Enligt olika källor (Global wood markets info, CNN m fl) ska det redan ha brunnit mer än fyra miljoner hektar skog vilket enligt samma källor ska motsvara 1% av Kanadas skogar. Skogsbränderna får stor påverkan på den globala virkesmarknaden och den virkesbrist som har uppstått på grund av Rysslands invasion och krig i Ukraina riskerar att förvärras ytterligare.

I USA verkar även husstarterna, d v s uppstarter av nybyggnation, oväntat ha ökat efter en tids nedgång vilket ytterligare bidrar till att påverka virkesbalansen. Allt tillsammans ger detta påverkan på de amerikanska trävarupriserna och genom import kommer detta även att påverkat marknad och trävarupriser i Europa och Sverige.

Tittar man på Nasdaqs trävaruterminer (LBR) så kan man se att priset nu är på väg upp ganska kraftigt. Efter de topparna i de galna trävaru-åren 2021 och 2022 så bottnade priserna på Nasdaq 6: janunari i år på nivån 469 US$ per 1000 board feet (Mbft) barrvirke (tvåtumfyra reglar). Det motsvarar med dagens dollarkurs på 10,73 SEK ett kubikpris per sågad vara om 2 132 kr/m3sv. Efter en spik upp till 644 US$/Mbft i slutet av januari så har trävarupriserna sjunkit konstant under hela våren. Men nu bottnade de något högre den 31 maj på nivån 478,5 US$/MBft.

Under juni månad har trävarupriserna återigen börjat klättra uppåt och ju mer som har brunnit i Kanada desto högre har priserna stigit. Senaste nivån är från midsommarafton (23 juni 2023) och den ligger på 559,5 US$/MBft vilket motsvarar ett kubikmeterpris på 2543 kr/m3sv. Omräknat till löpmeterpris för tvåtumfyra blir det drygt 12 kr/lm.

Även om det ligger långt från 2021 och 2022 års toppriser så är det ändå inga dåliga priser för att vara i lågkonjunktur. Kurvan pekar dessutom uppåt och det här ser bra ut för svenska sågverk framöver!
Priserna på barrträ har vänt uppåt i USA enligt Nasdaq.
   TS
Elmia
Användarvisningsbild

Re: Skogsbränder i Kanada driver upp trävarupriser

Elis76  
#806444 Skogsbränderna i Kanada slår nya dystra rekord enligt DN.
10 miljoner hektar har ödelagts hittills i år.

https://www.dn.se/varlden/dystert-rekord-for-kanadensiska-skogsbrander/

Användarvisningsbild

Re: Skogsbränder i Kanada driver upp trävarupriser

Torbjörn Johnsen  
#806447 Trävarupriserna i USA fortsätter uppåt. Enligt senaste prisnivåer som redovisas på Nasdaqs råvarubörs så har priserna nu legat ganska stadigt strax under 600 US$ per 1000 MBft (tusen board feet) med en topp den 11 juli på 589 US$. Omräknat till svenska kronor per m3 sågad vara så blir det 2 543 kr/m3. Detta efter att kronan ändå har stärkt avsevärt mot dollarn under senaste tiden. Underliggande faktorer som påverkar priserna uppåt är att sågverk i både USA och Kanada har dragit ner produktionen. Både på grund av fortsatta stora skogsbränder i Kanada samtidigt som produktion dragits ner p g a sämre konjunktur och lägre trävarupriser under våren efter en tillfällig topp i början av året.

Amerikanska trävarupriser går att följa via Nasdaqs Lumber.
Skärmdump från Nasdaq Lumber 17 juli 2023. Källa: nasdaq.com

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).