Skogsnyheter

Södra börjar med jordbruksrester i pappersmassa

7 inlägg 3359 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Södra börjar med jordbruksrester i pappersmassa

Fredrik Reuter  
#801841 Södra skickade idag ut en nyhet om att de ska starta en satsning med att blanda jordbruksrester i processen när de tillverkar pappersmassa. Anledningen säger Södra är att det är begränsad tillgång på råvara från skogen. Jordbruksresterna, vilka de i nyheten inte skriver vilka de är, ska hämtas lokalt runt Södras tre massabruk Mörrum, Mönsterås och Värö.

Det verkar alltså som att Södra hakar på Essity som sedan tidigare startat ett massabruk i Tyskland där pappersmassan tillverkas av halm.

Vad tror ni om detta?

Nyhet: https://news.cision.com/se/sodra/r/sodr ... a,c3773011
Bild från Södra.
   TS
Elmia
Användarvisningsbild

Re: Södra börjar med jordbruksrester i pappersmassa

ananders  
#801851 Halm i denna trakt är nästan att betrakta som bristvara och kan knappast kallas restprodukt.
Iallafall om man ser till till vete- och kornhalm. Råghalmen är det inte så stor efterfrågan på men den grödan är förhållandevis lite.

Avatar Fallback

Re: Södra börjar med jordbruksrester i pappersmassa

Robur Clivus  
#801852 Hade varit intressant att få reda på vilka jordbruksrester/produkter de avser använda, går de på samma spår som Essity eller kan det även handla om vallodling?

Användarvisningsbild

Re: Södra börjar med jordbruksrester i pappersmassa

skogshare  
#801853 Jag sticker ut hakan igen och menar att många(!) tillverkare av både massa/papper och bioenergi kommer att få det väldigt svårt att i framtiden konkurrera om skogsråvaran med producenter av mer långlivade produkter och då inte minst för klimatsmart träbyggnation med massivt trä, träbaserat skiv- och isoleringsmaterial och lim. Förutsatt av vi förmår ligga i framkant när det gäller FoU (forskning och utveckling) och storskalig, kostnadseffektiv tillämpning av uppnådda resultat inom berörda områden.

Användarvisningsbild

Re: Södra börjar med jordbruksrester i pappersmassa

Hodal  
#802349
skogshare skrev:Jag sticker ut hakan igen och menar att många(!) tillverkare av både massa/papper och bioenergi kommer att få det väldigt svårt att i framtiden konkurrera om skogsråvaran med producenter av mer långlivade produkter och då inte minst för klimatsmart träbyggnation med massivt trä, träbaserat skiv- och isoleringsmaterial och lim. Förutsatt av vi förmår ligga i framkant när det gäller FoU (forskning och utveckling) och storskalig, kostnadseffektiv tillämpning av uppnådda resultat inom berörda områden.

Svensk spånskiveindustri ska alltså börja blomma igen, med hjälp av forskning och storskalig tillämpning av resultaten från denna. Låter trevligt, om än lite luddigt. Men hur ska tillverkningen bli så lönsam att den kan betala mer än massaindustrin för råvaran? Det handlar i så fall om sågtimmerpriser, enligt de beräkningar som finns på massaindustrins betalningsförmåga. Vad skulle en spånskiva då kosta? Vem ska ha råd att betala? Statlig subvention med hänvisning till kolbindning? Lars Lundqvist har visat på forumet hur bortkastat det är att tro på skogsproduktion för att binda koldioxid, men verkligheten är ju inte alltid relevant för makthavarna, så kanske får vi i framtiden pengar av staten om vi lagrar spånskivor. Vem vet?

Användarvisningsbild

Re: Södra börjar med jordbruksrester i pappersmassa

skogshare  
#802357
Hodal skrev: Svensk spånskiveindustri ska alltså börja blomma igen, med hjälp av forskning och storskalig tillämpning av resultaten från denna. Låter trevligt, om än lite luddigt. Men hur ska tillverkningen bli så lönsam att den kan betala mer än massaindustrin för råvaran? Det handlar i så fall om sågtimmerpriser, enligt de beräkningar som finns på massaindustrins betalningsförmåga. Vad skulle en spånskiva då kosta? Vem ska ha råd att betala? Statlig subvention med hänvisning till kolbindning? Lars Lundqvist har visat på forumet hur bortkastat det är att tro på skogsproduktion för att binda koldioxid, men verkligheten är ju inte alltid relevant för makthavarna, så kanske får vi i framtiden pengar av staten om vi lagrar spånskivor. Vem vet?


@Hodal, frågan är vilken betalningsförmåga massa- och pappersindustrin verkligen har. I synnerhet med tanke på att vissa papperskvalitéer är på väg ut samtidigt som avancerad global träbyggnation med massivt trä, träbaserat skiv- och isoleringsmaterial och förmodligen också med lim och färg som baseras på skogsråvara, ännu befinner sig i sin linda. 

Jag tror inte att Lars Lundqvist menar att det är bortkastat att satsa på skogsproduktion för att binda koldioxid utan att han i stället anser att vi i allmänhet har orimligt höga förväntningar på den globala skogsproduktionens bindningsförmåga i förhållande till vad som krävs totalt för klimatet. Skogsbrukets och träbyggnationens roll bör därför ses som en av "många bäckar små ....". Var och en lika viktig.

En rimlig och klokt utformad klimatersättning till skogs- och tränäringen är definitivt befogad i ett globalt överlevnadsperspektiv.

Användarvisningsbild

Re: Södra börjar med jordbruksrester i pappersmassa

Torbjörn Johnsen  
#802387
Hodal skrev:Svensk spånskiveindustri ska alltså börja blomma igen, med hjälp av forskning och storskalig tillämpning av resultaten från denna. Låter trevligt, om än lite luddigt. Men hur ska tillverkningen bli så lönsam att den kan betala mer än massaindustrin för råvaran? Det handlar i så fall om sågtimmerpriser, enligt de beräkningar som finns på massaindustrins betalningsförmåga. Vad skulle en spånskiva då kosta? Vem ska ha råd att betala? Statlig subvention med hänvisning till kolbindning? Lars Lundqvist har visat på forumet hur bortkastat det är att tro på skogsproduktion för att binda koldioxid, men verkligheten är ju inte alltid relevant för makthavarna, så kanske får vi i framtiden pengar av staten om vi lagrar spånskivor. Vem vet?


Det finns en helt annan prisbild för skivmaterial idag och därmed betalningsförmåga från den industrin. Råvaran till OSB nere i Europa betalas minst lika bra som massaved. I den här artikeln finns en "quick-and-dirty" beräkning av olika trämaterials pris relaterat till råvaruinnehåll:
https://iskogen.se/skogsindustri/osb-sk ... r-sverige/

Priserna för skivor i denna analys står sig bra även idag.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).