Skogsnyheter

8,6 hektar under tak i ny limträbyggnad

1 inlägg 1272 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

8,6 hektar under tak i ny limträbyggnad

Torbjörn Johnsen  
#800795 Den som passerar Jönköping via E4:an kan strax söder om stan se ett stort bygge med limträ börja ta form. Det är ett nytt lager åt Elgiganten och det är fastighetsbolaget Catena som är byggherre. Totalt kommer det att användas mer än 500 limträbalkar med längd över 24 meter och en höjd av nästan 2 meter. Det totala byggnadsytan är 86 000 kvm, alltså 8,6 hektar. Som en liten skogsfastighet. Under tak!

Limträbalkarna kommer från Moelven som häromdagen rapporterade positivt för Q1 2023 trots utmanande tider. Moelvens limträ tillverkas i Töreboda så det är snudd på "närproducerat" när man bygger i Jönköping.

Fastighetsbolaget Catena som blir ägare till den nya anläggningen skriver så här om bygget i ett pressmeddelande:

Projektet har högt ställda hållbarhetskrav med målsättningen att miljöcertifieras enligt BREEAM Excellent. Certifieringen ställer höga krav på hela produktionsledet, inte minst i materialval, vilket är anledningen till att stommen byggs i limträ. Totalt rör det sig om över 500 sadelbalkar som är 24 meter långa och nästan 2 meter höga.

- Med den här anläggningen är vi banbrytande på flera sätt. Målet är att den både ska certifieras enligt WELL Core för att säkerställa en hälsosam arbetsplats och BREEAM Excellent för en hög miljöprestanda. Det handlar egentligen bara om miljöavtrycket, det är inte svårare än så. Med trästomme ger byggnaden ett betydligt lägre koldioxidavtryck än om vi använt stål – det är inte svårare än så, säger Jonas Arvidsson, regionchef på Catena.


Läs mer om bygget här.
Nu uppförs en gigantisk lageranläggning i Jönköping med bärande stomme helt i limträ. Totalt 86 000 kvm byggyta. Bild: catena.se
   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).