Skogsnyheter

Södra utreder byggnation av nytt storskaligt sågverk

1 inlägg 934 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Södra utreder byggnation av nytt storskaligt sågverk

Torbjörn Johnsen  
#793545 Södra skriver i ett pressmeddelande att man nu startar upp ett en förstude för att eventuellt bygga ett nytt sågverk i Kinda i Östergötland. Södra har redan ett sågverk här vilket i så fall ska ersättas med ett helt nytt. Nuvarande sågverk producerar idag ca 240 000 m3sv (kubikmeter sågad vara) och hör till Södra-koncernens mindre sågverk även om det i Sydsvenska mått är ett relativt stort sågverk.

Hur stor produktionsvolym man planerar för i ett nytt sågverk framgår inte av presstexten men det kanske också är en del i utredningsuppdraget att titta på. Man pratar dock i termerna av "storskaligt" vilket i alla fall jag tolkar som större än dagens Kindasåg. Södras största sågverk, Värö och Långasjö, sågar t ex runt 580 000 resp 360 000 m3sv per år. Så här skriver Södra:

Förprojektet kommer inledas under våren och ska utreda möjligheterna att ersätta Södras nuvarande sågverk i Kinda i Östergötlands län. Den nya anläggningen som utreds skulle vara byggd på den senaste tekniken för branschen och innebära ett teknikkliv som gynnar både arbetsmiljö och produktivitet.

– Vår industristruktur har skapat dagens starka position och är nyckeln i Södras utveckling framåt. En utvecklad sågverksstruktur stärker föreningen, vår förmåga att skapa mer värde från medlemmarnas skogsråvara och bidra ytterligare i klimatomställningen. Detta förprojekt vid Södra Wood Kinda ska utreda möjligheterna att ta detta arbete vidare och vi hoppas kunna bidra med mer förädlad skogsråvara i en ännu effektivare industri, säger Peter Jhaveri, affärsområdeschef för Södra Wood.

Södra Wood Kinda är ett av Södras åtta sågverk och enheten är strategiskt belägen för att bidra till såväl virkesavsättningen i området som Södras kunderbjudande.


Södra har idag inte sågkapacitet att förädla allt timmer som kommer från medlemmarnas skogar utan en hel del stockar säljs till andra sågverksföretag. Gärna i utbyte mot både massaflis och massaved. Enligt Södras senaste årsredovisning så avverkas det nu mer än 3 miljoner m3 över tillväxten i Södramedlemmarnas skogar vilket har gjort dem till en koilkälla. Situationen är liknande i hela Götaland där det enligt senaste skogliga konsekvensanalys SKA22 överavverkas. Framför allt när det gäller grantimmer. Frågan är om det finns mer utrymme uppåt Östgötahållet för att utöka produktionen eller om man räknar med att förädla mer av medlemmarnas timmer så att något annat sågverksföretag får lägga ner. Framtiden får utvisa.

Mer vidareförädling?
Det som är speciellt intressant men som inte framgår av pressinformationen är hur Södra tänker kring vidareförädlingen. Alltså i steget efter sågverket. Tänker man bygga ytterligare ett bulksågverk eller finns det en ambition att vidareförädla mer av virket på pats innan det skeppas iväg? Det skulle vara väldigt positivt om det finns sådana ansatser med i förstudien men det man kan utläsa av pressmeddelandet verkar än så länge mest handla om att såga mer, snabbare och effektivare. Vi följer utvecklingen så får vi se hur förstudien landar. Den förväntas vara klar om ett drygt år.
Mer sågade trävaror från Kinda? Bild:sodra.com
   TS
Swedish Forestry Expo 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).