Skogsnyheter

Höga virkespriser men halverat rotnetto i Norge 2022

2 inlägg 1077 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Höga virkespriser men halverat rotnetto i Norge 2022

Torbjörn Johnsen  
#792437 Ulf Aronsson på tidningen ATL skriver om de norska virkespriserna baserat på statistik från Statistisk Sentralbyrå i Norge. Priserna för såväl timmer som massaved har ökat skapligt i kronor räknat under 2022 men om man ser till reala priser, alltså ett pris som tar hänsyn till inflation och förändring i köpkraft, så har det gått bakåt. Trots att avverkningskostnaden har minskat i reala termer så sjunker det norska rotnettot. Virkespriserna har helt enkelt inte hängt med konstaterar Aronsson.

Utvecklingen ser likadan ut här i Sverige. Priserna har gått upp i nominella tal men i reala värden så har de legat betydligt högre historiskt sett. Och nu går vi in i en höginflationsperiod där värdena urholkas ytterligare.

Artikeln i ATL ligger tyvärr bakom betalvägg men det går att läsa mer om norska virkespriser både på dennorska Statistiska Sentralbyrån och på [url]Lantbruksdirektorates sajt[/url]där det presenteras statistik om norska virkespriser och volymer månadsvis.
   TS
Swedish Forestry Expo 2023
Användarvisningsbild

Re: Höga virkespriser men halverat rotnetto i Norge 2022

Martin Kalager  
#792676 Hei.
Vi er blitt innkalt til årsmøte i Mellanskog nå. Som bilag til innkallingen ligger et tidsskrift "Med Mellanskog". Nederst på side 16 er det listet opp råd til skogeierene. Rådet er at vi ikke må vente på høyere virkespriser, for de er antakelig på en historisk topp nå. Men ifølge en prisoversikt i siste nummer av tidsskriftet "Norsk Skogbruk" er prisene på rundvirke i Baltikum og Polen ca. dobbelt så høye som Mellanskogs prisliste. Jeg håper at skogeierene møter opp i stort antall på årsmøtene og stiller spørsmål om hvilke problemer skogeierlagene i Sverige og Norge har, som ikke klarer å få opp prisene til et europeisk nivå.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).