Skogsnyheter

Moelven med stabilt resultat för 2022 trots nedgång

1 inlägg 757 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Moelven med stabilt resultat för 2022 trots nedgång

Fredrik Reuter  
#791523 Norska träindustrikoncernen Moelven lämnar idag sitt ekonomiska bokslut för 2022. Likt sina konkurrenter som rapporterat tidigare så ser man en nedgång i fjärde kvartalet men sett över hela året är det ett stabilt resultat. Resultatet når inte upp till rekordsiffrorna 2021 då man hade ett rörelseresultat på nästan 3 miljarder kronor. Vinsten för 2022 slutade på knappt 1,8 miljarder kronor. Omsättning var likt 2021 drygt 14 miljarder kronor.

I sitt bokslut skriver man att sågverken gått starkt hela året. Det visar också siffrorna då sågverken går med vinst även under fjärde kvartalet. Det är istället förädlingen till konsumentprodukter som drabbats mer under sista kvartalet. Moelven skriver att marknaden för sågade trävaror visserligen avmattats men att den fortsatt var acceptabel under fjärde kvartalet. Den minskade vinsten ska därför inte bara läggas på en vikande marknad utan på att kostnadsläget förvärrades under fjärde kvartalet.

Moelven, som ägs av totalt ca. 16.000 norska privata skogsägare, satsar vidare på sin industri i Värmland. I oktober 2022 tog man beslut om att investera ytterligare 300 miljoner kronor i sågverken Valåsen och Eda. Investeringen omfattar bland helt nya såglinjer på vardera sågverk. Inom sitt segment för byggmoduler så verkar marknaden spreta. Under 2022 varslade man 80 personer vid fabriken i Hjellum i Norge. Anledningen var att marknaden för modulbaserade byggnader
för bostadsändamål varit dålig. När det gäller hyresmoduler för bostäder och projekt så ser marknaden där bättre ut.

Moelven kommenterar också träbron i norska Tretten som kollapsade förra sommaren. Statens haverikommission har nu utrett olyckan och kommit fram till att anledningen till kollapsen var "blokkutriving". Det var infästningen mellan stålfundamentet och själva träbron som gett vika och orsakat olyckan.
Foto: Moelven.
   TS
Swedish Forestry Expo 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).