Skogsnyheter

Trävarupriserna stiger i USA

1 inlägg 852 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Trävarupriserna stiger i USA

Torbjörn Johnsen  
#791085 Efter att ha gått ner kraftigt under slutet av 2022 så verkar nu de amerikanska trävarupriserna börja stiga igen. Priserna för "tvåtumfyra" av barrträ bottnade kring nivån 365 US$ per MBF* den femte januari i år. Detta efter att ha fallit oavbrutet sedan toppnivån den 3:e april 2022. Då handlades samma trävaror till priset av 1 310 US$/MBF.

Men nu har det börjat röra på sig. Statistik över nya husstarter i USA visade sig vara oväntat positiva i december. Marknaden ökade med 2,5% vilket var den första ökningen på länge och den största på ett helt år enligt amerikansk media. Det här har i sin tur lett till att trävarupriserna stigit kraftigt. Från bottennivån om 365 US$ den 5:e januari till 524 US$ den 31 januari. En ökning med 61% på några veckor. De senaste dagarna har priset gått ned något och senaste noteringen från gårdagen (2 februari 2023) är 512 US$/MBF.

Trävarupriserna har vänt upp efter botten den 5 januari. Källa: nasdaq.com


Innan priserna började dra till skyarna under pandemisommaren 2020 så låg travarupriserna stadigt under 500 US$/MBF och ofta under 400 US$.

Det ska bli intressant att se vart den amerikanska trävarumarknaden tar vägen framöver. Om den än en gång kan agera draglok åt Världens trävaruhandel? Omfattande produktionsneddragningar i USA och Kanada kombinerat med en ökande efterfrågan verkar ju i alla fall för stunden leda till högre priser. Den som vill följa utvecklingen kan göra det på Nasdaqs lumber futures

*MBF betyder "1000 board feet" ≈ 2,36 m3 sågad vara
Amerikans standard: tvåtumfyra. Här i den svenska versionen 45x95 hyvlad
   TS
Swedish Forestry Expo 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).