Skogsnyheter

Holmen ökar omsättning med papper vind och vatten

1 inlägg 1950 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Holmen ökar omsättning med papper vind och vatten

Fredrik Reuter  
#790787 Skogsindustrikoncernen Holmen som till största delen ägs av Lundbergföretagen rapporterar likt andra skogsbolag nu sitt ekonomiska helår för 2022. Man skulle kunna säga att 2022 blev ett rekordår även för Holmen och att vind- och vattenkraft tillsammans med en pappersdivision i fallande faktiskt bidrar till att dra upp både omsättning och vinst.

Diagrammet nedan talar egentligen sitt tydliga språk. Det handlar om omsättning per division i Holmen och över tid. De senaste turbulenta åren med 2022 inräknat så har trädivision varit uppe och vänt samtidigt som papper och energi nu dragit iväg. För papprets del kan det bero på att konkurrenter har lagt ner verksamhet. Det har skapat en efterfrågan i en bransch som annars är dalande. Anledningen är att vi konsumenter läser allt mindre dagstidningar och magasin.

Holmen skriver faktiskt i sin rapport att just divisionen för papper såg en sjunkande efterfrågan men att priserna steg. När det gäller energi så kan man nog tillskriva både den ökade vinsten och omsättningen till energikrisen. Holmen levererade nästan 1,7 GWh energi under 2022 och för detta fick man rejält betalt. Tillsammans med låga kostnader för divisionen så slutade helåret med att man tjänade 1 miljard kronor på denna verksamhet och med en rörelsemarginal på hela 82 %.

Sågade trävaror gick back i fjärde kvartalet 2022 men sett till helåret så har man god intjäning och 25 % vinstmarginal. För hela koncernen slutade omsättningen på nästan 24 miljarder kronor. Det gör att man har högre omsättning än t.ex. SCA och frågan är om detta inte hör till ovanligheterna? Detta till trots så verkar SCA vara mer lönsamt då de har ca. 1 miljard kronor mer i vinst. Holmens vinst slutade på knappt 5,9 miljarder kronor. Likt som SCA äger Norges Bank ca. 5 % av Holmen. De är därmed tredje största ägaren efter Lundbergföretagen och Kempestiftelserna.
   TS
Elmia
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).