Skogsnyheter

Bästa resultatet på 22 år för Stora Enso [2022]

1 inlägg 906 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Bästa resultatet på 22 år för Stora Enso [2022]

Fredrik Reuter  
#790627 Idag släpper skogsindustrikoncernen Stora Enso sitt ekonomiska bokslut för 2022. Bokslutet visar att Stora Enso gör det bästa resultatet på 22 år men samtidigt att det finns utmaningar på i alla fall vissa marknader. I stort verkar dock rapporten vara i linje med vad både vad analytiker förutspått och även med konkurrenternas bokslut.

Drygt 21 miljarder kronor blir årets resultat för Stora Enso. Med en omsättning på knappt 135 miljarder kronor så landade Stora Enso på en rörelsemarginal på ca. 16 % på koncernnivå. I stort vittnar annars bokslutet om att omsättningen bibehålls eller till och med stiger medans lönsamheten sjunker. Det verkar alltså fortfarande finnas en köpkraft men den är inte lika stark som 2021.

Stora Enso delar in sin verksamhet i olika segment. Sett över helåret 2022 så sjunker konsumentkartong och trävaror i marginaler allt eftersom året förlöper. De segment som står ut med fortsatt höga rörelsemarginaler är avsalumassan och papper.

Stora Enso skriver också i rapporten att de har för avsikt att avyttra både sitt massabruk och sitt skogsbruk i Beihai, Kina. Företaget vill samla sin produktion för så kallad resursallokering och för att få stordriftsfördelar. Bruket i Uleåborg nämns i detta sammanhang. Där har företaget idag en stillastående pappersmaskin men har investerat knappt 12 miljarder kronor för att uppgradering av pappersmaskinen. Uleåborg ska efter att investeringen är klar kunna producera stora mängder kartong. Ganska intressant eftersom Uleåborg ligger drygt 10 mil från svenska gränsen i norra Finland.

Här kan du ta del av hela årsbokslutet.
Uleåborg pappersbruk, foto: Stora Enso.
   TS
Swedish Forestry Expo 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).