Skogsnyheter

Moelven Q3 2022 - står starkt men ser utmaningar

1 inlägg 541 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Moelven Q3 2022 - står starkt men ser utmaningar

Fredrik Reuter  
#777234 Idag redovisar den norska trävarukoncernen Moelven sitt ekonomiska resultat för tredje kvartalet 2022. Jämfört med tidigare rekordkvartal så sjunker nu omsättning och vinst men sett till det stora hela så levererar ändå Moelven ett starkt kvartalsresultat.

Moelven, som till majoritet ägs av ca 16.000 privata norska skogsägare genom skogsägarföreningarna Glommen Mjösen Skog och Viken Skog är en utpräglad träindustrikoncern. Det handlar primärt om sågverk, limträ, byggmodulsystem och träpanel men även energi i form av ex. pellets. Verksamheten bedrivs främst i östra Norge och Värmland i Sverige.

Moelven hade under tredje kvartalet 2022 en rörelseintäkt på ca. 3,1 miljarder NOK och en vinst på ca. 230 miljoner NOK. Det är en försämring om man jämför med tredje kvartalet 2021 men tittar man historiskt så är det ändå ett rekordresultat. Sett till helår så har Moelven under 20 år (2001 - 2021) ökat sitt årsresultat med ca 230 % (se graf nedan).Det Moelven nu ser är en avmattning framgent men osäkerheten är stor i prognosen. Kriget i Ukraina gör marknaden svårbedömd samtidigt som inflationen gjort att byggnationen generellt avtagit. Man ser dock positivt på marknaden för byggnation inom stat och kommun. Någon riktigt avgrund verkar det dock inte handla om utan mer en avmattning.

Moelven bedömer att de har god tillgång på råvara (sågtimmer) just nu och kan stoltsera med en rigid kassa av eget kapital samt en stark avkastning på sysselsatt kapital. Utöver detta ges ingen hint i rapporten om några större investeringar framöver. Givet att trä är ett mycket starkt framtidsmaterial för byggnation så hade man kanske hoppats på en öppning för investeringar i ex. EWP, Engineered Wood Products. Men det ser ut som vi får vänta vidare på detta.   TS
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).