Sida 1 av 1

Var 5:e anställd på SKS upplever en tystnadskultur

Postat: mån 31 okt 2022, 10:20
av Fredrik Reuter
Skogsstyrelsen (SKS) har efter kritiken som myndigheten fick ta emot hösten 2021 genomfört en intern enkät med frågor bland annat om anställda upplever en tystnadskultur inom myndigheten. Med en hög svarsfrekvens publicerar nu Skogsstyrelsen resultatet som visar att var femte, eller 20 % av de anställda upplever en tystnadskultur inom Skogsstyrelsen. Samtidigt visar enkäten att ungefär hälften av myndighetens anställda inte upplever någon tystnadskultur.

Enkäten har tagits fram i samarbete med de fackliga organisationerna och har genomförts under sommaren 2022. Anledningen till enkäten var den kritik som Skogsstyrelsen fick ta emot från anställda och även före detta anställda där vissa sagt upp sig för att de upplevt just en tystnadskultur.

Nu ska Skogsstyrelsen utvärdera svaren och vidta åtgärder utifrån utvärderingen. Anledningar till en tystnadskultur kan vara en för stark linjestyrning där underordnade förväntas lyda order och vara följsamma till ledningen. En annan anledning kan vara att de inte finns någon tolerans för misstag inom en organisation och ytterligare en anledning kan vara att varumärket får ett så starkt fokus att man åsidosätter de verkliga förhållandena.

En definition på tystnadskultur enligt Wikipedia:

Tystnadskultur avser ett gruppbeteende där en grupp tillägnat sig normer, föreställningar, vanor och antaganden som medför att personer i gruppen drar sig för att uttala sig om ett givet ämne. Exempelvis missförhållanden, sexuella trakasserier och ekonomiska oegentligheter.