Skogsnyheter

Var 5:e anställd på SKS upplever en tystnadskultur

1 inlägg 619 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Var 5:e anställd på SKS upplever en tystnadskultur

Fredrik Reuter  
#777233 Skogsstyrelsen (SKS) har efter kritiken som myndigheten fick ta emot hösten 2021 genomfört en intern enkät med frågor bland annat om anställda upplever en tystnadskultur inom myndigheten. Med en hög svarsfrekvens publicerar nu Skogsstyrelsen resultatet som visar att var femte, eller 20 % av de anställda upplever en tystnadskultur inom Skogsstyrelsen. Samtidigt visar enkäten att ungefär hälften av myndighetens anställda inte upplever någon tystnadskultur.

Enkäten har tagits fram i samarbete med de fackliga organisationerna och har genomförts under sommaren 2022. Anledningen till enkäten var den kritik som Skogsstyrelsen fick ta emot från anställda och även före detta anställda där vissa sagt upp sig för att de upplevt just en tystnadskultur.

Nu ska Skogsstyrelsen utvärdera svaren och vidta åtgärder utifrån utvärderingen. Anledningar till en tystnadskultur kan vara en för stark linjestyrning där underordnade förväntas lyda order och vara följsamma till ledningen. En annan anledning kan vara att de inte finns någon tolerans för misstag inom en organisation och ytterligare en anledning kan vara att varumärket får ett så starkt fokus att man åsidosätter de verkliga förhållandena.

En definition på tystnadskultur enligt Wikipedia:

Tystnadskultur avser ett gruppbeteende där en grupp tillägnat sig normer, föreställningar, vanor och antaganden som medför att personer i gruppen drar sig för att uttala sig om ett givet ämne. Exempelvis missförhållanden, sexuella trakasserier och ekonomiska oegentligheter.
   TS
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).