Skogsnyheter

Stora Enso vinst Q3 2022: 5,8 miljarder kronor

1 inlägg 2063 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Stora Enso vinst Q3 2022: 5,8 miljarder kronor

Fredrik Reuter  
#776011 Stora Enso rapporterar idag sitt ekonomiska resultat för det tredje kvartalet 2022. Resultatet för kvartalet blev ca. 5,8 miljarder kronor och med en omsättning på 32,7 miljarder kronor. Jämfört med tredje kvartalet 2021 så ökar Stora Enso omsättningen med 15 % och rörelseresultatet med 29 %.

Enligt Annica Bresky som är VD för Stora Enso så var det tredje kvartalet 2022 ett starkt kvartal för företaget. Framöver så är marknaden dock mer osäker och Dagens Industri skriver bland annat att "festen snart kan vara över". Tittar man på rapporten så verkar det ändå som att marknaderna är fortsatt relativt starka för Stora Enso. För sågade trävaror så minskar vinsten men inte omsättningen. Det handlar om Stora Enso fortsatt leverera sågade trävaror och KL-trä produkter i ökande skala medans råvarorna blivit dyrare och ätit upp en del av vinsten.

Dessutom har kvartalet varit utmanande för logistiken genom att råvara från Ryssland nu har strypts helt. Stora Enso har istället fått ställa om sin logistik för att istället hämta råvara från Norden och Baltikum primärt. Under perioden har Stora Enso sänkt sina utleveranser av träprodukter men samtidigt höjt omsättningen. Detta vittnar om att de ligger rätt just nu i sin så kallade produktmix och kanske är det så att de idag har mindre bulkförsäljning och istället riktar in sig på ex. KL-trä.

Stora Enso tror fortsatt på ett starkt helår 2022 och estimerar att rörelseresultatet för hela koncernen landar på knappt 17 miljarder kronor.

https://www.storaenso.com/en/investors/interim-report
   TS
Elmia
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).